Advertentie
sociaal / Nieuws

Financiële situatie sw-bedrijven verbetert

Met name de hogere uitstroom uit de Wsw en de coronacompensatie van 140 miljoen euro hebben vorig jaar geleid tot een gunstiger financieel resultaat van sw-bedrijven.

15 november 2021
Sociale-werkplaats3.jpg

Over het algemeen is de financiële positie van de 76 sociale werk-bedrijven in 2020 verbeterd. Dat is grotendeels het gevolg van een hogere uitstroom van medewerkers die er op grond van de Wet sociale Werkvoorziening (Wsw) werken. Dat blijkt uit een door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgevoerde quickscan. De Tweede Kamerleden Evert Jan Slootweg (CDA) en Bart van Kent (SP) hadden om zo’n onderzoek gevraagd.

Hoge uitstroom
Het tekort dat gemeenten voor de uitvoering van de Wsw moesten aanvullen, zou naar verwachting oplopen van 172 miljoen euro in 2018 naar zo’n 220 miljoen euro in 2020. De reële uitstroom vanaf 2020 blijkt echter groter dan de oorspronkelijke prognose. Dat komt vooral door de vergrijsde populatie binnen de Wsw en het natuurlijk verloop dat hiermee samenhangt: 80 procent van alle uitstroom uit het werknemersbestand wordt veroorzaakt door pensioen, ziekte of overlijden.

Coronacompensatie
Met name de hogere uitstroom uit de Wsw en de coronacompensatie van 140 miljoen euro hebben vorig jaar geleid tot een gunstiger financieel resultaat van sw-bedrijven. Daar waar een tekort van 220 miljoen euro werd verwacht, blijkt dat het werkelijke tekort in 2020 132 miljoen euro was. Dat tekort slaat op termijn om in een voordeel van 169 miljoen euro in 2025. Wel verwacht SZW-staatssecretaris Wiersma daarbij verschillen tussen de individuele sw-bedrijven.

Verlaging inkomsten
Hij signaleert verder dat steeds meer sw-bedrijven zorgen hebben over het feit dat de uitstroom van Wsw’ers onvoldoende wordt opgevangen door genoeg instroom van mensen uit de doelgroep van de Participatiewet. In de periode 2014-2020 is het aantal Wsw’ers met 31.500 gedaald en daar staat een instroom van 18.300 personen uit andere doelgroepen tegenover. Daarbij komt dat de vergoeding die sw-bedrijven voor die andere doelgroepen ontvangen, lager is dan de vergoeding per Wsw’er. Dat leidt tot een verlaging van de inkomsten bij sw-bedrijven.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen van de Koppel / nieuwe generatie arbeidsgehandicapten.
de nieuwe generatie arbeidsgehandicapten. bij ons de kinderen en de volwassen. willen allemaal niet op de sociale werkplaats werken .te weinig vrijheid. de begeleiders zijn. te bang om steeds wat nieuws te leren. die mensen die daar werken. worden klein gehouden. wij als de nieuwe generatie gehandicapten. als we van school af gaan met diploma of niet. we komen niet meer op de sociale werkplaats. daar worden hij of zij niet gelukkig van. vanaf nu gaan deze generatie allemaal zelf een sollicitatie brief schrijven. ook als mensen in de rolstoel zitten gaan ook zelf solliciteren naar een echte baan. om als een klein kind te behandelen dat willen wij niet, de kinderen die nou 6 tot 17 jaar zijn. gaan later ook voor een echte baan. het UWV dit gaan veranderen. de gehandicapten zijn veel eisende geworden. willen allemaal normale baan tot je pensioen. we leven maar een keer. willen we ook leuke baan hebben en naar ons zin hebben. niet als een klein kind behandeld worden. tip als je toch daar moet gaan werken gewoon met ze allen nee zeggen. daar bij de sociale werkplaats daar wilt niet nooit van mijn leven werken tot mij dood niet. we komen op opstand. en we gaan zelf zoeken naar een leuke en schikte baan bij mij past. zo als ouders en familie en broer of zus .vrienden en vriendinnen . gewoon mee kunnen doen niks anders . punt uit.
henderie / arbeids beperking gewone baan
laat de nieuwe generatie arbeidsgehandicapten. bij een gewone bedrijf en winkel en fabriek werken. daar worden die mensen veel gelukkiger van. de zelf vertrouwen gaat omhoog en je hebt ook het gevoel .dat je meer kan. en steeds meer nieuwe opdrachten te leren van makkelijk naar steeds moeilijker . ook goed luisteren wat die mensen graag willen doen. als de mensen zelf om vragen om steeds weer wat nieuws te leren .dat is beter altijd het simpele werk is ook niks aan. u ook meer bij het uwv de mensen niet meer afkeuren maar goed keuren. het uwv de adviezen gaan vertellen wel de volgende opties zijn. wel doen. de nieuwe generatie arbeidsgehandicapten willen ook niet meer naar de sociale werkplaats. ook liever niet tijdelijk. wegens schaamte . als ze daar heen moeten schamen die mensen heel erg, het is erg kinderachtig en je wordt als een klein kind behandelt en je mag ook niks van de begeleiders .de begeleiders denken je bent toch dom . ook gewoon naar mij luisteren , ben je net een hond . de werknemers moeten allemaal veel mondiger worden en zeggen hij of zij wilt. allemaal te bang . je moet werken tot je pensioen.

als tip geef tegen de begeleiders een grote bek en wordt agressief. je moet gewoon je zin door drijven en kijken hoe ver te komt. dat werkt echt.de begeleiders en werkgevers . hij of zij kan meer dat we dachten. laat je niet als een kleine kleuter behandelen. gewoon zeggen wat er op staat. dan kom je nog verder,

de meeste mensen met arbeidshandicap gaan voortaan zelf sollicitatiebrief schrijven en rond bellen. om zelf een baan te krijgen. allemaal niet meer naar de sociale werkplaats .te slechte imago en je wordt als dom gevonden. de begeleiders aan de tafels praten met een kinderachtige toon, doen ze als of je 4 jaar bent. in alle 90 sociale werkplaatsen. mensen met arbeidsbeperking ga daar nooit heen. echte grote spijt.

ook mensen die in de rolstoel zitten .niet naar toe gaan. zoek zelf een leuke en prachtige baan.wat bij je past.

het loon je wordt uitgebuit . kleine karige loon , nauwelijks om van te leven.

binnen in de sociale werkplaats zingen die mensen allemaal kinderliedjes .je bent toch maar 4 jaar. dat denken ze . echt rare gedragingen. met de schaal met hapjes rond gaan .als het op is iemand niet krijgt de schaal leeg is . gewoon huilen als een klein kind. ook niet op feestjes en spelletjes avond komen. allemaal grote rommel. .de feestjes is erg kinderachtig.

komen ook niet op tijd op het werk. werken naulijks. allemaal liever lui dan moe. werken hebben ze nog nooit van gehoord.

.


hilma / tijdelijk bij de sociale werkplaats schaam me dood
niks aan op de sociale werkplaats.

allemaal kinderachtig en die mensen . praten en lachen te veel werken ho maar. .bezig houden met het werk ook niet serieus.de begeleiding is te zacht aardig en worden die mensen altijd vertroeteld . nooit streng aangepakt nee hoor. binnen in het bedrijf of buitendienst. schoffelen en bladeren harken . die mensen doen erg weinig . ook schoffelen doen ze ook haast niet gewoon op de schoffel hangen en praten met elkaar en roken. als het een beetje Motregenen allemaal in de keet .bang klein spatje regen . veel met bewoners praten en veel koffie drinken in de keet. binnen wordt ook weinig gepresteerd. zitten allemaal liever ,met de handen over elkaar. komen ook allemaal te laat op het werk. lopen de kantjes van af. het is allemaal schandalig. laat die mensen toch door werken en praten en lachen in de pauze. de begeleiders nieuw op cursus . die moeten allemaal streng en harder worden. de nieuwe arbeidsgehandicapten willen daar niet eens meer werken.

de verhalen van andere horen. het is kinderachtig en je mag toch niks. grote kleuterklas.

mensen die gedetacheerd via de sociale werkplaats. moeten per het jaar 2022.weg en het contract krijgen waar die mensen nou werken. gewone salaris als de andere collega's waar die mensen nou aan het werk zijn. de wsw indicatie moet dan gaan vervallen.

mensen die tijdelijk naar de sociale werkplaats moeten om daar te werken. schamen zich dood. zetten de auto veder op andere parkeerplaats. willen daar niet gezien worden. praten ook niet met die mensen in de winkel of cafe of andere plekken. negeren die gewoon. allemaal dom.

zingen allemaal kinder liedjes. poesje mau en dat soort gedoe. als ik weg ben .snel zelf gaan solliciteren. wel met normale mensen kan werken samen leuk kan hebben. dat is daar niet. alleen maar gezeik en gedoe. niet aangeraden . mensen ga zelf meteen solliciteren . kom vanzelf aan het werk. dit is echt een grote ramp . het is een grote kleuter klas.
Advertentie