Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen concessies aan taalniveau in taxi

Kabinet houdt vast aan taaleis B1 ondanks uitvoeringsproblemen in het leerlingenvervoer.

ANP leerlingenvervoer
− ANP / Hollandse Hoogte / Dijkstra BV

Ondanks aanhoudende personeelstekorten in het doelgroepenvervoer blijft het kabinet vasthouden aan de taaleis voor taxichauffeurs. Dat blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg), waarin de voortgang van de Verbeteragenda Doelgroepenvervoer wordt uiteengezet. Het taalniveau van zowel het theorie- als praktijkexamen staat op B1.

Verbeteragenda

De verbeteragenda wordt uitgevoerd in samenwerking tussen de ministeries van VWS en OCW, en de VNG. Zij werken daarvoor samen met de ondernemersorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer en Aanbestedingsinstituut Mobiliteit (KNV en AIM). De directe aanleiding voor de agenda zijn de uitvoeringsproblemen bij het leerlingenvervoer.

Leerlingenvervoer

De afgelopen jaren werden gemeenten namelijk steeds vaker geconfronteerd met problemen bij de taxibedrijven die zij inhuurden om het leerlingenvervoer uit te voeren. Hoewel lokale overheden steeds vaker kijken naar alternatieven en bijvoorbeeld een groter beroep doen op de ouders zelf, is het rijk aan de slag gegaan met een verbeteragenda. Onderdeel daarvan is onder andere het terugdringen van de personeelstekorten in de taxibranche.

Arbeidsmarkt

De beschikbaarheid van chauffeurs blijft volgens het kabinet een ‘complex vraagstuk’. De maatregelen die tot nu toe zijn genomen hebben volgens de staatssecretaris een positief effect gehad, maar hebben de tekorten niet kunnen oplossen. Wat er wel is gedaan is onder andere het verlengen van de geldigheidsduur van de leer-werktrajectkaart en aanpassingen in het examenproces bij het CBR. Zo is er meer aandacht gekomen voor het doelgroepenvervoer.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Goed werkgeverschap

Een andere stap is het verbeteren van de aanbestedingspraktijk. Gemeenten krijgen bijvoorbeeld ondersteuning bij het opstellen van kwalitatieve eisen en het inrichten van klachtenprocedures. Ook wordt ingezet op goed werkgeverschap binnen aanbestedingen. Dat is volgens het kabinet essentieel voor het aantrekken en behouden van personeel, en kan daarmee helpen de personeelstekorten op te lossen.

Taaleis

Het kabinet blijft vasthouden aan de taaleis op B1-niveau voor chauffeurs. Ondanks dat een versoepeling daarvan mogelijk ook enige verlichting kan brengen in de krappe sector. Volgens de staatssecretaris is deze eis essentieel voor kwaliteit van het vervoer. ‘Goede communicatie met kwetsbare reizigers is van groot belang,’ stelt Maeijer.

Zwolle

Toevallig schreef De Stentor dinsdag nog een verslag van een raadsvergadering in Zwolle, waar een deel van de gemeenteraad graag wil inzetten op het werven van statushouders om in het leerlingenvervoer te werken. ‘Die zitten zich dag in, dag uit stom te vervelen in een veel te kleine opvang. Die staan te popelen om aan de slag te gaan. We moeten gebruik maken van dat arbeidskapitaal’, aldus één van de raadsleden.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in