Overslaan en naar de inhoud gaan

Betere toekomstperspectieven door wijkschool

De proef met twee wijkscholen in Rotterdam lijkt succesvol als het gaat om het krijgen van werk of een opleiding. Jongeren die de…

60 procent
Dat blijkt uit een tussenrapportage van het Centraal Plan Bureau (CPB) over de wijkscholen waar Rotterdam als eerste stad in Nederland ruim twee jaar geleden mee is begonnen. Ongeveer 60 procent van de doorgestroomde wijkschooldeelnemers bleek op 1 april 2011 onderwijs te volgen of werk te hebben; bij jongeren in een regulier traject was dit ongeveer 40 procent.

Werkloze jongeren
De wijkschool is voor werkloze jongeren die verschillende, ernstige problemen hebben, zoals schulden of een verslaving. Om ze weer op de rails te krijgen, moeten ze een leerwerktraject volgen. Een alternatief is de wijkschool. Opvallend is dat de helft van de jongeren die dit krijgen aangeboden, een traject op de wijkschool weigert, zo constateerden de onderzoekers van het CPB.

Uitkering
Dat heeft volgens hen te maken met het feit dat wijkschooldeelnemers studiefinanciering krijgen. Als ze een leerwerktraject ofwel re-integratietraject volgen, krijgen ze een uitkering. Dat levert ze meer geld op. De gemeente kan jongeren echter niet verplichten om naar een wijkschool te gaan. Wel krijgen jongeren pas een uitkering als ze ook daadwerkelijk een leerwerktraject volgen.

Opvoeden
Mede-initiatiefnemer van de wijkscholen, Piet Boekhoud, zegt dat er volgend jaar nog twee scholen bijkomen in de Maasstad. ,,Dit is een goede manier om jongeren weer op de rails te krijgen. Daar is wel goed onderwijzend personeel voor nodig; leraren die houden van deze jongeren. Ze moeten weer worden opgevoed. Dat betekent vooral heel erg consequent zijn’’, aldus Boekhoud.

20 duizend jongeren
In Nederland zouden ongeveer 20.000 jongeren zijn die in aanmerking komen voor een wijkschool. In Rotterdam gaat het volgens Boekhoud om een groep van 5000 tot 6000 jongeren.


20 duizend jongeren
In Nederland zouden ongeveer 20.000 jongeren zijn die in aanmerking komen voor een wijkschool. In Rotterdam gaat het volgens Boekhoud om een groep van 5000 tot 6000 jongeren.


Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet

Ik dacht dat opvoeden een taak voor de ouders was! Of heeft deze jeugd geen ouders? Deze jongelui zouden al verslaafd zijn en schulden hebben. Ik dacht dat opvoeden al op zeer jonge leeftijd begint. Zodra de opvoeding te laat start,is hun attitude reeds gevormd.Het bewijs leveren deze jongelui zelf.Immers hun hogere uitkering achten zij belangrijker dan opleiding etc.Kortom dit is water naar de zee dragen. Een penitiaire inrichting is misschien beter,kunnen ze geen schulden meer maken en zijn ook niet meer verslaafd. Hebben ze tijd en rust om zich te concentreren op een opleiding en is tevens hun huisvesting voor een poosje geregeld. Een beetje dwang en discipline bij brengen i.p.v. vrijblijvendheid in wijkscholen zou mijn voorkeur hebben.

Op 21 augustus 2011, 23:22
Peter van Dijk

Dit zondagavond in het nieuws gezien.
Een schitterende aankleding en mooie faciliteiten en de coach belt zich suf, vertelt een deelneemster lachend, dat ze toch maar komt, als ze eens geen zin heeft in die dure mooie kans! Het kan toeval zijn, maar in de reportage zag ik geen autochtone jonge mensen.
Een bescheiden zakgeldregeling en bescheiden onderkomen (met daar alles zelf doen) als men niet meer thuis woont, lijkt mij eerlijker tegenover tal van andere situaties.
Als je steelt krijg je dit soort opvang niet. Als je schulden maakt (een andere vorm van stelen in veel gevallen) krijg je deze mogelijkheid en daar moet enorm voor gemasseerd worden ook nog!
Een faciliteit (een beetje in de richting van @Piet) waar men verplicht dient te blijven en te leren en te werken zou tot een sanctie moeten behoren bij schulden. Meteen goed om af te kicken als dat nodig is. Deze jonge mensen waren echt niet dom en beseffen heus wel dat als je iets koopt en weet dat je het niet betalen kan, een vorm van stelen is.
Bij deze luxe opvang tegen heug en meug kennelijk, steekt de zorg(mogelijkheden) elders voor ouderen en gehandicapten etc. wel sterk af.
De sociale vangnetten bedienen de goede en de slechte appels in de mand en zal nog voor jaren meer kansarmen trekken, die voor een aanzienlijk deel ook weer die wijkscholen nodig hebben.

Op 22 augustus 2011, 00:30

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in