Overslaan en naar de inhoud gaan

Veendijk hoeft ontpoldering niet te blokkeren

De vondst van een eeuwenoude veendijk in de Hedwigepolder hoeft niet automatisch te betekenen dat de ontpoldering van het gebied juridisch…

De vondst van een eeuwenoude veendijk in de Zeeuwse Hedwigepolder hoeft niet automatisch te betekenen dat de omstreden ontpoldering van het gebied juridisch geblokkeerd is. Onder water zetten kan soms juist het behoud van de dijk zijn.

Eeuwenoude strijd
Dat stelt algemeen secretaris van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland Fred van den Beemt. Hij reageert hiermee op berichten uit Zeeland dat de ontpoldering van de Hedwigepolder niet door zou kunnen gaan omdat de dijk een ‘waardevol monument zou zijn van de Zeeuwse strijd tegen het water’. Als zodanig zou hij juridische bescherming genieten.

800 jaar
De zeewering  werd deze zomer in de slikken voor de Scheldedijk gevonden door een medewerker van de AWN. Hij is meer dan 800 jaar oud en loopt van het verdronken  land van Saeftinghe langs de Hedwigepolder naar de Belgische grens. Volgens de vinder is daarmee de ontpoldering van het gebied definitief van de baan.

Nationaal belang
Maar dat valt nog te bezien, aldus Van den Beemt.  Eerst moet de provincie nu gaan onderzoeken of de dijk werkelijk op de monumentenlijst moet worden gezet. ‘Daarvoor is het belangrijk om te kijken hoe hij er bij ligt en hoe waardevol de wering precies . ‘Het moet als snel gaan om een dam van nationaal belang wil hij juridisch de inrichting van het hele gebied beïnvloeden, aldus de secretaris van de werkgemeenschap.

Bereikbaar
Mocht dat zo zijn, dan nog hoeft hij ontpoldering niet in de weg te staan. ‘Van belang is het onderzoek hoe de dijk het best geconserveerd kan worden. Misschien is onder water zetten wel  juist de beste manier om het lichaam in deze staat te behouden.’ In Nederland worden archeologische vondsten vaker weer onder de grond gestopt of onder water gezet. Van belang is dan wel dat de locatie bereikbaar blijft voor nader onderzoek. In dit geval ziet Van den Beemt  geen nog probleem.

Geen onderzoek
Bij de provincie Zeeland kon niemand inhoudelijk reageren op de vondst. ‘We hebben het gelezen, maar er is nog geen onderzoek gedaan, we weten dus niet of de dijk op de monumentenlijst zal worden gezet’, aldus een woordvoerder. 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in