Het wordt 'een grote opgave' voor gemeenten om voldoende mensen in de bijstand en gehandicapten aan de slag te krijgen via een nieuwe werkregeling die het kabinet volgend jaar wil invoeren aan de onderkant van de arbeidsmarkt.
Loondispensatie blijkt lastig instrument
Uit een proef met de nieuwe regeling voor loondispensatie in 32 gemeenten, die staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) dinsdag naar…
Proef
Dat blijkt uit een tussenrapportage over een proef met de nieuwe regeling voor loondispensatie in 32 gemeenten, die staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Aanvullen
Loondispensatie is bedoeld voor mensen die (nog) niet volledig kunnen werken door bijvoorbeeld een handicap. Werkgevers hoeven alleen voor dat deel te betalen dat iemand echt kan werken. De overheid vult aan tot maximaal minimumloon. Dit vereist maatwerk, waardoor het lastig is voor gemeenten om 'voldoende massa' te maken. Terwijl De Krom door hervorming van de bijstand, sociale werkplaatsen en de Wajong voor jonggehandicapten juist zoveel mogelijk mensen met een beperking aan een 'echte' baan wil helpen.
Proef
De 32 gemeenten hebben in de proef 1057 werkzoekenden beoordeeld of ze in aanmerking komen voor loondispensatie. Dat was bij 83 procent het geval. In november vorig jaar waren 28 gemeenten erin geslaagd om 265 proefplaatsingen te regelen. Bij 123 mensen werd de proefplaatsing ook omgezet in een dienstverband. Veertien hiervan zijn inmiddels weer beëindigd.