Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer stemt in met gemeentelijke schuldhulpwet

Gemeenten worden verantwoordelijk voor schuldhulpverlening. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel daartoe aangenomen. De Nederlandse…

Gemeenten worden verantwoordelijk voor schuldhulpverlening. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel daartoe aangenomen. De Nederlandse vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) is blij met het wetsvoorstel, dat ook een moratorium en de mogelijkheden voor een basisbankrekening bevat.

Beperkt
Volgens de wet moeten gemeenten een plan opstellen waarin zij de werkwijze van de schuldhulpverlening vastleggen. Ook moeten zij uiteindelijk verslaglegging doen van de resultaten die hun inspanningen hebben gehad. 'Deze wet schrijft maar heel beperkt voor hoe gemeenten de schuldhulpverlening moeten uitvoeren. Maar het dwingt gemeenten wel om er goed over na te denken en het alvast vast te leggen in een beleidsplan', aldus Martijn Schut, adviseur en projectmanager bij Stimulansz. 

Moratorium
Met name het wettelijk vastleggen van een breed moratorium voor schuldeisers en de mogelijkheden tot het openen van een basisbankrekening maakt dat de NVVK 'heel erg blij' is met de wet. Het moratorium is een afkoelingsperiode van een termijn van zes maanden, waarin schuldeisers geen mogelijkheid meer hebben om bijvoorbeeld beslag te leggen op het inkomen van de schuldenaar.

Gelijkberechting
'Het moratorium is een instrument dat ons de mogelijkheid geeft om schuldenaren effectief te helpen. Het stabiliseert het inkomen van de klant en zorgt voor gelijkberechtiging van schuldeisers. Het is in die situatie niet meer mogelijk dat één schuldeiser met zijn beslag alle afloscapaciteit gebruikt waardoor de andere schuldeisers het nakijken hebben', aldus Joke de Kock, voorzitter van de NVVK.

Basisbankrekening
Een ander waardevol instrument in de nieuwe wet is de mogelijkheid om voor een schuldenaar een basisbankrekening te openen. Op deze bankrekening kan de klant niet rood staan. Het inkomen kan hierop gestort worden en ook de lopende rekeningen kunnen vanaf deze bankrekening worden betaald. Het is een belangrijke toevoeging, omdat klanten die problematische schulden hebben, vaak geen ‘werkende’ bank- of girorekening meer hebben. Rekeningen zijn vaak geblokkeerd doordat daarop hoge schulden zijn ontstaan.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Amendementen
Het wetsvoorstel is aangenomen door de Tweede Kamer, inclusief een vijftal amendementen. Naast amendementen gericht op de invoering van het moratorium en de basisbankrekening, richten de aanpassingen zich op de invoering van een maximale doorlooptijd van het schuldhulpverleningstraject in het gemeenteplan. Hierdoor moet gewaarborgd worden dat een gemeente een zo kort mogelijke doorlooptijd van het traject nastreeft. Dit amendement is ingediend door Hans Spekman (PvdA).

Politieke controle
Daarbij worden, door een ander amendement van Spekman, kwaliteitseisen gesteld aan het gemeentelijk plan. In dit plan moeten nu onder meer de behaalde resultaten van de maatregelen worden benoemd. 'Door het toevoegen van deze eisen in het plan worden die onderdeel van het gemeentelijk politiek debat en daarmee voorwerp van politieke controle. Dit bevordert dat het doel van de wet, het bevorderen van de kwaliteit van de gemeentelijke schuldhulpverlening, daadwerkelijk in de praktijk wordt gebracht', valt te lezen in de tekst van het amendement.

Gezinnen

CDA’er Mirjam Sterk heeft in een amendement voor elkaar gekregen dat gemeenten bij de schuldhulpverlening 'bijzondere aandacht' moeten gaan besteden aan gezinnen met kinderen. 'De gevolgen van problematische schulden zijn immers extra schrijnend als er kinderen in het spel zijn. Indien mogelijk dient aan gezinnen met kinderen prioriteit te worden gegeven', aldus Sterk.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Vrijwilligers

Een motie van Spekman en collega van de ChristenUnie, Cynthia Ortega-Martijn moet ervoor zorgen dat projecten waarbij vrijwilligers met gemeenten samenwerken rondom schuldhulpverlening langer betaald kunnen blijven. Hiervoor was eerder een bedrag van vijf miljoen euro beschikbaar gesteld. Deze subsidie zou rond juli 2011 aflopen, maar vrijwilligersorganisaties hebben nu extra tijd gekregen om hun plannen uit te voeren, zonder subsidiegeld te verliezen.

 

2012
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening op 1 januari 2012 zou worden ingevoerd. De wet moet echter nog door de Eerste Kamer. Het ligt in de verwachting dat ook de Senaat het wetsvoorstel, zoals dat nu is aangenomen door de Tweede Kamer, zonder verdere aanpassingen zal aannemen. Of de beoogde invoeringstermijn wordt gehaald, is echter niet zeker.

 

bron: Sociaal Totaal

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in