Gisteren diende zijn zaak voor de bestuursrechter in Middelburg. Wanneer de uitspraak volgt, is nog niet bekend.
Zeeuwse agent wil erkenning Lyme als beroepsziekte
De regiopolitie Zeeland moet de ziekte van Lyme erkennen als beroepsziekte. Daarbij moet het korps zijn agenten veel beter beschermen tegen…
Veldpolitie
De man zegt de ziekte te hebben opgelopen in zijn tijd bij de veldpolitie, toen hij veel in bosgebieden en gebieden met hoog gras verbleef. De agent heeft de ziekte sinds vijf jaar. Vier jaar lang is hij arbeidsongeschikt geweest, waarvan hij ongeveer een jaar in het ziekenhuis heeft gelegen. Hij probeert nu weer terug te keren op de werkvloer.
Beroepsziekte
De kwestie draait volgens een woordvoerster van de rechtbank Middelburg om de zogenoemde bovenwettelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering. Indien de ziekte wordt aangemerkt als beroepsziekte heeft de agent aanspraak op doorbetaling van zijn volledige loon gedurende de ziekteperiode. Zo niet, dan wordt hij met een oplopend percentage gekort op zijn loon.
Onder druk
Ongeveer twee jaar geleden ging hij voor het eerst naar de rechter. Volgens de man heeft de korpsleiding hem onder druk gezet om de rechtszaak stop te zetten. De politie Zeeland ontkent het verband tussen de ziekte van de werknemer en zijn werk. Ook is de man niet onder druk gezet om de rechtszaak in te trekken, zei een woordvoerder woensdag in een reactie.
Verlamming
De ziekte van Lyme wordt overgebracht door teken. Als bijvoorbeeld wandelaars, boswachters of toezichthouders zich in natuurgebieden ophouden, lopen ze kans op besmetting. De ziekte kan leiden tot verlamming, hartproblemen, dementie of psychische stoornissen. Als de dokter er snel bij is, kan het gevaar vrij eenvoudig worden afgewend. Probleem is dat de tekenbeten vaak niet worden herkend.
Voorlichting
Veel instanties met personeel dat in 'groene gebieden' rondloopt, geven hun werknemers beschermende kleding om besmetting te voorkomen. Ook krijgen medewerkers voorlichting over de kenmerken van de ziekte zodat ze snel naar de dokter gaan bij een beet. De Universiteit Wageningen constateerde vorig jaar nog dat er steeds meer teken in Nederland komen die de Lyme-bacterie bij zich dragen. De kans op besmetting neemt dus ook toe.