De Nederlandse overheid heeft dit verdrag weliswaar geratificeerd, maar ze heeft verzuimd alle verplichtingen uit dit verdrag om te zetten in nationale wetgeving. In een brief vraagt voorzitter Agnes Jongerius van de vakcentrale de Tweede Kamer toe te zien op het zo snel mogelijk nakomen van de Verdragsverplichtingen.
FNV eist cao-loon bij overheidsopdrachten
De vakcentrale FNV wil dat bedrijven die voor de overheid werken minstens het cao-loon aan hun werknemers betalen. Volgens de FNV is de…
Flater
Het ILO-verdrag verplicht de overheid in alle aanbestedingen een zogeheten ‘labour clause’ op te nemen. Die bepaalt onder meer dat bedrijven die de opdracht winnen zich moeten houden aan de hier geldende cao-bepalingen over loon, arbeidstijden en andere arbeidsvoorwaarden. Nederland heeft deze bepaling niet in wetgeving omgezet. Volgens Jongerius moet deze ‘flater van een halve eeuw’ worden rechtgezet, omdat anders de mogelijkheid blijft bestaan dat bedrijven op loonkosten met elkaar concurreren.
Ontduiking
Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijst erop dat werkgevers verplicht zijn het minimumloon te betalen, of het cao-loon als er een cao is. ‘Het is dus niet zo dat werknemers aan willekeur zijn overgeleverd.’ Maar volgens de FNV is de bouw-cao de afgelopen acht jaar maar anderhalf jaar algemeen verbindend verklaard geweest en momenteel zijn de cao’s in de schoonmaak en de thuiszorg niet algemeen verbindend. In die sectoren zou ontduiking dus mogelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer Poolse bouwvakkers middels een uitzendcontract aan een overheidsopdracht werken voor een niet-Nederlands bedrijf.
Rapportage
In augustus heeft Sociale Zaken in een rapportage aan de ILO het verzuim gemeld. De woordvoerder van het ministerie zegt niet te weten waardoor het is ontstaan. ‘Dat zijn we aan het uitzoeken.’
Lees ook:
Twee werklozen voor een Pool (15/07/2008)
Commissie Bakker focust op werkzekerheid (16/06/2008)