Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenleving verwaarloost de jeugd

De Nederlandse samenleving verwaarloost de jeugd en daarmee ook haar eigen toekomst. Tot die conclusie komen onderzoekers Frits Spangenberg…

Tien jaar onderzoek
Het boek dat over jongeren tussen de 15 en 23 jaar gaat is maandag overhandigd aan premier Jan Peter Balkenende. Het mentaliteitsonderzoek is gemaakt op basis van ruim tien jaar waardenonderzoek onder 22.000 Nederlanders.

Ouders weten het niet meer
Het grote verschil met voorgaande generaties is dat steeds meer ouders het niet meer weten. Ze vinden opvoeden complex en ondertussen zijn ze vooral bezig zelf 'jong en mooi' te blijven. 'Ze willen niet als volwassenen met hun wijsheid en levenservaring jongeren benaderen, maar het vooral tof hebben met hun kinderen. En dat is echt wat anders dan vroeger', stelt Lampert.

Hedonisme
In een notendop concluderen de onderzoekers dat opvoeders en Bureau Jeugdzorg de jeugd niet meer onder controle krijgen. Het gaat om problemen als schooluitval, schulden, obesitas, alcoholmisbruik en publieke agressie, staat in het boek. Individualisme en hedonisme zijn de nieuwe koerswijzers.

Niet zelfredzaam

Onder de jeugd is sprake van een toenemende tweedeling, aldus Lampert en Spangenberg. 41 procent van de jeugd is niet zo zelfredzaam, noch pragmatisch ingesteld, ondernemend of onafhankelijk. Een bijna even grote groep van 42 procent is dat juist wel. De eerste groep heeft moeite met de gecompliceerdheid van de samenleving en vraagt eigenlijk om veel meer sturing. Het betreft voornamelijk de laagopgeleide groep jongeren die kwetsbaarder is.

Regie in handen
De onderzoekers vinden dat ouders de regie weer in handen moeten nemen. Scholen moeten stellen waar ze voor staan en wat ze verwachten van leerlingen en hun ouders. De samenleving verwacht van de overheid dat die niet op een hype reageert, maar een langetermijnvisie ontwikkelt met daarin het antwoord op wat het aan de komende generatie wil meegeven, aldus de onderzoekers.

'Jeugd is op drift'
Balkenende zei blij te zijn met de analyse die is gemaakt, want daarin zit voor hem ook direct het perspectief:  'Op allerlei manieren moeten we elkaar respectvol gedrag voorhouden. Anders wordt het helemaal niks. Werken aan waarden vraagt om toewijding en dat is een kwestie van lange adem. De jeugd is misschien wat op drift, maar wij kunnen een anker uitgooien.'

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Windt

Dit onderzoek bevestigt alleen maar wat velen, werkend in de dagelijkse praktijk, al jaren vaststelden.
Wat wil je ook. De jeugd van deze tijd zijn de kinderen van de jaren zestig revolutie.
Anti-gezag en vooral geen eisen stellen.
Het verschil tot de jaren zestig is tevens dat die periode voor kinderen met aandoeningen als add (slecht (h)erkend), adhd, autisme etc. beter behapbaar was. Daar zijn er velen van en door de erfelijke factor komen er meer van door bevolkingsgroei en immigratie (kinderen van ouders die familie zijn dichtbij).
Juist vanwege die erfelijkheid is het ook zo dat de kans groot is dat een van die ouders, of beiden, dezelfde aandoening hebben. Naast hun eigen anti-gezag opgroeien is deze hectische tijd voor hen, nu met kinderen, met diezelfde stoornissen ook nog eens erbij, nog moeilijker te behappen. Overprikkeling langdurig.
Vanaf consultatieburo dit monitoren en begeleiden. Stevige voorlichting!
Wat kies je voor werk, hoe en waar ga je wonen, wil je kinderen en hoeveel, heb je een vangnet van familie of vrienden om je heen die toe kunnen schieten voor wat hulp, kun je hulp inkopen etc.
Een goed georganiseerde ondersteuning via een loket, die ook eindverantwoordelijk is, is van groot belang daarbij.
Liefst zie ik een zorgcoordinator naast de huisarts gewoon in de wijk zelf die de kwaliteit van hulpverleners ook monitoort en met de Gemeente stroomlijnt.
Oh ja, als men kinderen in de buurt kan onderbrengen bij een betaalde gastmoeder, doe niet zo moeilijk...
Het voorstel om dat te koppelen aan werkuren van de minst werkende ouder lijkt mij goed. In de wijk kan een huisarts/zorgcoordinator ervaring opbouwen met adressen waar betaalde gastgezinnen aktief zijn.
Last but not least. Schoolsystemen aanpassen voor kinderen met bovengenoemde stoornissen. Puberteit extra zwaar voor hen en ouders.

Op 1 december 2009, 11:47
Tom

En wat te denken van de overheden - die ouders verplichten om beiden te gaan werken? Continu nemen lasten toe - en dan echt niet voor 2e auto, 3e vakantie, en iedereen zijn eigen flatscreen. Nee - gewoon voor de normale rekeningen.
Mischien zou de overheid daar eens naar kunnen kijken? De kosten voor gezinnen omlaag brengen, en eens genoegen nemen met minder hobbies - links of rechts?
Er zijn genoeg ouders die wel willen - maar door alle regelzucht, alle kosten - niet kunnen.
Deze uitkomst "Ze vinden opvoeden complex" en "zijn ze vooral bezig zelf 'jong en mooi' te blijven" is m.i. slechts een deel een oorzaak.
Het niet zelfredzaam zijn is ook een gevolg van al die regeltjes. Niet roken, niet drinken, geen seks, verplicht dit, verplicht dat - natuurlijk zijn regels nodig - maar eigen verantwoording moet er ook zijn.
Door te zachte hulpverlenerscultuur is ook die eigen verantwoording weggenomen 'ach, hij kon er niets aan doen, het is zijn achtergrond/cultuur/opvoeding' - of 'hij heeft een slechte jeugd gehad' ..
Dat is pertinent een verkeerde denkwijze - want ook al heb je een slechte jeugd gehad - is dat een reden om Oma Jansen van 87 haar handtasje te roven?
Of om Opa Pietersen met geweld van zijn pinpas te beroven? NEE!
Het goedpraten van (bewust) foute keuzes moet ook stoppen. Als ik in het water spring, is het niet de schuld van Balkenende dat ik nat word. Hij dwingt me niet.
Een ieder heeft een vrije keuze - om het juiste te doen, of het onjuiste - laten we ook beginnen met mensen gevolgen te laten ondervinden van hun keuzes.

Op 1 december 2009, 12:37

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in