Verbergen
‘Het is heel bijzonder dat de VNG dit adviseert’, zegt Kuin. ‘Op 16 december houden wij een referendum voor leden en niet-leden, en in de aanloop willen we iedereen zo goed mogelijk informeren. Dus met spreektijd voor beide partijen. Wij hebben niks te verbergen, iedereen kent onze inzet. Laat anderen maar proberen er een gat in te schieten. We zijn niet uit op openbare onderhandelingen maar op serieus debat. De hele sector moet zich uitspreken over dit conflict.’
Referendum
Kuin hoopt op een grote opkomst bij het referendum, met steun voor de stellingname van de vakbonden. ‘Als die er blijkt te zijn, is dat voor de werkgevers een niet te negeren signaal.’
VNG wil niet debatteren over cao gemeenten
Cao-onderhandelaar Ruud Kuin van de vakbond AbvaKabo FNV vindt het ‘heel zwak’ dat het College voor Arbeidszaken van de Vereniging van…
Muurvast
De onderhandelingen over de gemeente-cao zitten muurvast. De werkgevers willen gemeenteambtenaren twee jaar op de nullijn houden, de bonden willen een salarisstijging van minimaal 1,5 procent. Eind september wezen de vakbonden het eindaanbod van het College voor Arbeidszaken, dat namens de 441 leden van de VNG de onderhandelingen voert over de arbeidsvoorwaarden, af.
Verwondering
In een brief van 17 november jl. aan de Abva Kabo spreekt het College zijn verwondering uit over het te houden referendum onder leden en niet-leden: ‘Hierdoor ontstaat wat ons betreft onduidelijkheid over uw rol in het cao-overleg, de (juridische) betekenis van uw afwijzing en het referendum.’ Kuin zegt deze reactie niet goed te snappen. ‘We raadplegen onze leden heel vaak en we weten goed wat ze willen. Met het referendum willen we laten zien dat ook veel niet-leden ons steunen en dat we de héle sector vertegenwoordigen.’
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Volgens de kranten is de crisis voorbij, dus dat argument om terughoudend te zijn gaat niet meer op.
Om de economie te stimuleren lijkt het mij op zijn plaats om de minimale inzet van 1,5% loonsverhoging (wat vermindering van koopkracht betekent) maar weer op te hogen naar een meer logische loonsverhoging van 3% per jaar.
Dat past geheel in het plaatje van de teruggekeerde hoge bonussen bij de banken en sluit aan bij de CAO van rijksambtenaren.
Ik hoor graag medestanders die ook eindelijk eens een beetje zoet willen proeven. Tegenstanders met goede argumenten hoor ik uiteraard ook graag aan.
Het verhaal hierboven klopt!
De 0-lijn is wat mij betreft echt onzin.
De gemeenten zijn goede werkgevers.........maar vooral voor mensen die wel iets minder willen verdienen, maar dat willen inruilen voor flexiebele werktijden. Dat is nog steeds het sterkste punt van de gemeenten. (en daarom vrij veel vrouwen, constatering, geen mening)
Verder blijft het natuurlijk heel vreemd dat rijks ambtenenaren wel verhogingen krijgen. Ben benieuwd wat de verschillen inmiddels zijn tussen de gemeentelijke en rijks ambtenaren!
Begin deze week maakte het ABP bekend dat de extra tijdelijke verhoging van de pensioenpremie in 2010 niet nodig is. Veel gemeenten hebben in hun begroting terdege wel rekening gehouden met enerzijds een stijging van de loonkosten vanwege de nieuwe CAO en anderzijds hogere sociale lasten vanwege het herstelplan ABP. Er is mijns inziens nu voldoende ruimte ontstaan om concstructrief over een nieuwe CAO te praten die niet uitgaat van de "nul-lijn".
Waar blijft dat beloofde zoet nou toch?
Ik nam kennis van het persbericht ABP dat in 2010 de pensioenen met 0,45% worden geindexeerd en dat de maatregelen verhoging pensioenpremie worden ingetrokken respectievelijk ongedaan gemaakt. Dit geeft toch bij de werkgevers zodanig veel financiele ruimte en mogelijkheden dat het thans lopende conflict CAO-sector gemeenten met een materieel bod door de werkgevers van 1% incidenteel en een bod werknemers van 1 1/2 % structureel met gemak opgelost moet kunnen worden. De werkgevers hebben de verhoogde werkgeverslasten immers allemaal in hun begrotingen 2010 verwerkt.
1% bezuinigen op externe inhuur
bovengenoemde verhoging pensioenpremie gaat niet door
NL is inmiddels de recessie uit.
Lijkt mij voldoende om die SCHAMELE 1.5% verhoging gewoon toe te kennen.
Dit niet doen zal er voor zorgen dat de lokale overheid nog minder aantrekkelijk wordt voor toekomstige werknemers.