Efficiënter
Steden vragen Kamer om steun bij schuldhulp
De vier grote steden willen een wettelijk wapen - een moratorium - om schuldeisers tijdelijk in de wacht te zetten. Dat meldt dagblad…
Staatssecretaris De Krom is geen voorstander van een moratorium. Onlangs schreef hij aan de Tweede Kamer dat de extra kosten daarvoor zo'n 30 miljoen euro zouden zijn. En dat geld is er niet, aldus De Krom. Maar de G4 hebben nu laten weten te hopen dat de Tweede Kamer een moratorium wel steunt, omdat dat de hulpverlening kan versnellen. 'Met zo'n moratorium kunnen we de problemen sneller en efficiënter aanpakken', zegt de Amsterdamse wethouder Freek Ossel in Trouw.
Vrees
Een moratorium is een rustperiode in het schuldhulptraject. Die periode zou ervoor moeten zorgen dat schulden niet nog meer oplopen terwijl er gewerkt wordt aan een afbetalingsregeling. De Krom (VVD) en zijn partij zijn tegen een moratorium, mede gezien de kosten en omdat de vrees bestaat dat kleine ondernemers er de dupe van worden als ze nog langer op hun geld moeten wachten.
Ik doe niet mee
Volgens de G4 is die zienswijze niet juist, want nu kan één schuldeiser het hele hulptraject onderuit halen als hij weigert mee te werken. Ossel in Trouw: 'Als je na een half jaar met negentien schuldeisers de zaak rond hebt en de laatste zegt 'Ik doe niet mee', dan kun je van vooraf aan beginnen. Dat kost niet alleen tijd en energie, maar ook veel geld.' Met een moratorium als een stok achter de deur, kan het hulpproces dan doorgaan, wat ook in het belang van de schuldeisers is, aldus Ossel.
Nieuwe wet
In de oppositie bestaat veel steun voor het moratorium. Volgende week komt het onderwerp, bij de behandeling van de nieuwe Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, ter sprake in de Kamer.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De rechten van schuldeisers worden hiermee nog meer aangetast. Ik vrees dat een algeheel moratorium al snel zal worden misbruikt om even de druk van de ketel te halen terwijl nog geheel niet duidelijk is of iemand wel te goeder trouw is. Er is al een algeheel moratorium voor moeijlijk te saneren schulden, namelijk de WSNP. Het maakt kennelijk niet uit hoeveel het allemaal kost. De schuldhulpverlenig boekt zeer matige resultaten. Volgens mij zit de politiek in Den Haag behoorlijk te slapen om een soort tweede wettelijk traject op te tuigen.