Overslaan en naar de inhoud gaan

'Einde ontslagbescherming ambtenaren vanaf 2015'

Regeringspartij CDA en oppositiepartij D66 willen vanaf 2015 een einde maken aan de extra ontslagbescherming van ambtenaren ten opzichte…

Gelijke rechten
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya willen zo veel mogelijk gelijke arbeidsrechten regelen voor alle werknemers. Zij vrezen niet voor willekeur door de politieke bazen van ambtenaren. ,,Gewone werknemers kunnen ook niet willekeurig worden ontslagen", aldus Koser Kaya.

Uitzonderingen
Wel willen de Kamerleden een uitzondering maken voor enkele groepen, zoals militairen en rechters. Dat is nodig om de onafhankelijkheid in hun handelen te garanderen, stellen de twee. ,,Bovendien hebben bijvoorbeeld militairen uit de krijgsmacht wel echt een andere arbeidsverhouding. Zij mogen niet staken, en moeten op elk moment inzetbaar zijn. Dat vergt volgens ons dan toch een aparte rechtspositie."

Flexibilisering
Door het initiatief van CDA en D66 moeten de regels van het private arbeidsrecht van toepassing worden op ongeveer 95 procent van de ambtenaren. Van Hijum en Koser Kaya zien hun wetsvoorstel als een ,,eerste stap" om de overheid te flexibiliseren.

Overstappen
Zo zouden door de huidige verschillen in rechtsposities nu weinig mensen overstappen van de private naar de publieke sector en andersom. Van Hijum noemt het ,,van groot belang" dat mensen makkelijker van baan gaan wisselen, ongeacht of het een functie bij de overheid of in het bedrijfsleven is. Vooral omdat door de toenemende vergrijzing in verschillende sectoren tekorten aan personeel gaan ontstaan, bijvoorbeeld in de zorg en in het onderwijs.

Regeerakkooord
In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is overigens ook al afgesproken dat het ambtenarenrecht wordt gelijkgetrokken met het gewone arbeidsrecht.



Regeerakkooord
In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is overigens ook al afgesproken dat het ambtenarenrecht wordt gelijkgetrokken met het gewone arbeidsrecht.

In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is overigens ook al afgesproken dat het ambtenarenrecht wordt gelijkgetrokken met het gewone arbeidsrecht.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 54

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ambtenaar

Gaan we dan ook de lonen gelijk trekken met de marktpartijen?

Op 11 april 2011, 07:59
Janet

ja, minimaal de lonen gelijktrekken, maar dat zal wel niet de bedoeling zijn. Altijd eenzijdig inleveren, dat wordt van een ambtenaar verwacht.

Op 11 april 2011, 08:01
Alex

Weinig doordacht. Dit gaat heel veel geld kosten aan omzettingen. Bovendien geeft de overheid de loononderhandelingen uit handen. Dat dit mobiliteit zou bevorderen, is een fabel. Als je wilt gelijktrekken, kies dan voor het ontslagstelsel van de ambtenaren en laat dat van toepassing zijn op marktwerknemers. Bovendien was het ontslagrecht toch kaltgestelt in het regeerakkoord?

Op 11 april 2011, 08:08
piet brontsema

heb niet het idee dat die bescherming in de praktijk veel voorstelt m.a.w beide partijen willen goedkoop scoren. Ambtenaren zijn geen mietjes en moeten tegen een stootje kunnen en er zijn veel interessante banen buiten de ambtenarij, weet deze ex-ambtenaar.

Op 11 april 2011, 08:13
Jos Praat

En daar gaan we weer: 2 kamerleden, kennelijk volledig verstoken van enig zicht op de ambtelijke realiteit, vinden dat de rechtspositie van ambtenaren gewijzigd moet. Kan er niet een wet worden aangenomen waarin het kamerleden verboden wordt om voorstellen in te dienen over zaken waarvan ze geen snars verstand hebben? Zou een hoop rust geven.

Op 11 april 2011, 08:24
H.A.Decker

CDA-mannetje en D66-vrouwtje willen gelijke rechten uitdelen. Geef dan aan de zogenaamd minder bedeelde niet ambtenaren dezelfde rechten.
Hadden ze dit maar klip en klaar in hun verkiezingsprogramma's gezet. In ieder geval had het CDA dan nog meer verlies geleden. Van het CDA kun je niets anders verwachten, zelfs binnen de partij word je rechtenloos koudgesteld. Wellicht dat de dominee het gaat uitleggen.
Overigens gaan er binnenkort toch 10.000 militairen uit? Zijn zeker geen ambtenaren?
Dat Calvijn bij het CDA woonde wist ik al, maar dat ie nu ook een logeerkamer heeft bij D66 is een beetje nieuw.
Dag politiek.

Op 11 april 2011, 08:30
J

Goed plan!
Maar waarom pas vanaf 2015? Omdat dan de babyboomers met pensioen zijn?
Als mensen die niet op hun plek zitten, kunnen worden ontslagen, dan kunnen er -zonder al te veel risico-nog eens mensen worden aangenomen!
Om dat ambtenarenontslagrecht te vermijden, zijn de laatste jaren zijn alleen maar gedetacheerden, uitzendkrachten en zzp-ers voor de overheid aan het werk gegaan. En tijdelijke krachten, maar die zitten er vaak minder lang dan de externen want tijdelijke krachten moeten na 3 jaar vertrekken.
De sociale kant van dat ambtenarenontslagrecht is hiermee een wassen neus. Het ambtenarenontslagrecht dient alleen maar om de rechten van een groepje slecht functionerende babyboomers te beschermen!
Dus kappen met dat ambtenarenontslagrecht! Omdat het ambtenarenontslagrecht asociaal is!

Op 11 april 2011, 08:51
J

@Marieke • 11.04.11 07:59
De lonen zijn al gelijk met marktpartijen, want er komen de laatste jaren alleen nog maar gedetacheerden, uitzendkrachten en zzp-ers binnen, dus nieuw personeel wordt echt tegen marktprijzen geworven.

Op 11 april 2011, 08:53
dmenace

Hulde! Eindelijk!
Dit soort regelingen zorgen voor de slechte reputatie van ambtenaren. Gewoon gelijktrekken met de rest ASAP.

Op 11 april 2011, 08:54
Insider

Vorige week kunnen lezen dat ik dan nog 17 procent salaris meer kan verwachten. Ik ga mijn vakantie boeken!
Dank u wel, kamerleden.
NB nu nog naar een 40 urige werkweek, weer plus 11%. Bedankt vast!

Op 11 april 2011, 08:57
Huub

Prima ontwikkeling, maar dan gelijk ook marktconform belonen. Anders is er toch wel degelijk nog steeds sprake van een tweedeling en zijn gelijke arbeidsrechten zeker niet aan de orde. Helaas zal dat in de werkelijkheid niet gebeuren, dat heeft Den Haag wel bewezen.

Op 11 april 2011, 09:01
jan

Het is simpel...meer risico...meer loon...dat is ook altijd de reden geweest dat ambtenaren niet marktconform betaald kregen: men had immers ontslagbescherming en andere secundaire voordelen. Nu die allemaal zo'n beetje zijn weggestript moet het loon dus wel omhoog. En dat gaat helemaal vanzelf want als je pinda's blijft betalen....gaat iedereen naar de adviesbureau's.

Op 11 april 2011, 09:07
Cees

Rechters en militairen worden uitgezonderd maar blijft het daarbij? Hoe zit het met vertrouwensfuncties bij politie en justitie? AIVD? En worden de medewerkers van de Hoge Colleges van Staat (Raad van State, Rekenkamer) allemaal ambtenaar? Ben benieuwd waar de uitzonderingen stoppen.
En hebben de kamerleden ook een kosten/baten analyse gemaakt van hun wetsvoorstel? Hoeveel inzet is nodig om de betreffende wetgeving te zwijzigen? En voor de uitzonderingen opnieuw vast te leggen? Wat kost dat en wat levert het uiteindelijk op? Zo'n onderzoek lijkt mij meer dan wenselijk alvorens de Kamer erover na gaat denken.
En dan heb ik het nog niet eens over marktconforme beloning ;-)

Op 11 april 2011, 09:28
E. van Bunnik

heerlijk toch? En dan marktconform belonen met bonussen zoals de 1,8 miljoen bij ING. En da's nog niet álles:
Dan moet je ook de pensioenen (ook die van reeds gepensioneerden) aanpassen. De dekkingsgraad bij ABP is al zo-zo (er is per 1/1/2011 weer niet geïndexeerd!), en dus helpen CDA en D66 natuurlijk ook even ABP om zeep. En dat is dan bezuinigen, want de overheid hoeft dan
natuurlijk haar pensioenaandeel niet meer te betalen

Op 11 april 2011, 10:01
Berend Brouwer

Over welke ontslagbescherming hebben we het eigenlijk? Het is formeel immers helemaal niet moeilijk om een ambtenaar te ontslaan, als hij/zij overcompleet is of niet goed werkt. Omdat gemeenten eigen risicodrager zijn is dit duur. Maar dat heeft met formele ontslagbescherming weinig te maken. Ik neem aan dat de betreffende partijen niet willen dat de overheid de WW premie gaat afdragen want dat zou een enorme verhoging van de personele lasten met zich mee brengen.

Op 11 april 2011, 10:11
hans

Prima idee mits onze salarissen dan op hetzelfde moment gelijk getrokken gaan worden met dat bedrijfsleven. Wedden dat dit niet gebeurt?? Dit kabinet pakt alleen maar af.

Op 11 april 2011, 10:27
Robert Nieuwveld

Ambtenaren worden marktconform betaald. En sinds de crisis staan de adviseurstarieven zodanig onder druk dat dit vaak lager is dan het interne rekentarief. Dus ambtenaren worden overbetaald.

Op 11 april 2011, 11:30
Niels

Prima plan, motiveert mensen om ten aller tijden hun kennis en inzet op peil te houden, om te zorgen dat ze onmisbaar zijn. Overheid is geen philantropische instelling en heeft de plicht naar de burgers om een gezond bedrijf te voeren.

Op 11 april 2011, 12:03
Hannes Haganum

Merkwaardig dat je het CDA of D66 zelden of nooit iets hoort zeggen over de kwaliteit van de ambtelijke organisatie en wat dat de politici waard is. Men wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en het ambtelijk personeel mag het gelag betalen. Ik mis hier de randvoorwaarden : wat voor een overheid wil men, hoeveel mensen heb je daarvoor nodig en welke competenties vereist dat ?

Op 11 april 2011, 12:14
Paul

Welk probleem lossen D66 en CDA hier mee op?

Op 11 april 2011, 12:16
Ruud Mank

Het is even rustig geweest, maar onder aanvoering van wat onbenullige kamerleden die ook wel eens willen scoren, wordt de ambtenarenvervolging in dit kabinet gewoon weer voortgezet. Ik lees: 'zo veel mogelijk gelijke arbeidsrechten regelen'. Oftewel, alleen de zg. voordeeltjes (mochten die er nog zijn) weghalen. zucht.............

Op 11 april 2011, 12:16
johan

Wel alle voordelen afschaffen, maar niet compenseren. Het probleem raakt mij net niet meer, omdat ik in 2015 met pensioen ga.
Maar dat het voorgesteld wordt door 2 ondeskundige kamerleden kan je gewoon al in het artikel lezen. Geen ontslagregeling voor rechters en militairen _terecht!- maar ik lees niets over andere leden van Rechterlijke Macht (Griffiers, Officieren van Jusittie), Politie, Leden van de Geheime Diensten.
Als ik nog eens goed nadenk is het Ambtenarenontslagrecht speciaal gemaakt om te voorkomen, dat personeel in dienst van een gekozen orgaan of persoon extra beschermd zijn tegen politieke willekeur of zoiets!
Juist in deze tijd speelt dit een ontzettend belangrijke rol. Er wordt op dit moment op een vreselijke manier gesold met ambtenaren. Die mensen zijn echt hun gewicht in goud waard

Op 11 april 2011, 12:38
johan

Zorgvuldigheid is niet mijn grootste eigenschap, geloof ik. In de 3e alinea type ik precies het tegenovergestelde van wat ik bedoel: Dit moet het zijn: "Als ik nog eens goed nadenk is het Ambtenarenontslagrecht speciaal gemaakt om ervoor te zorgen"

Op 11 april 2011, 12:42
Kees

Ik denk dat het belangrijkste gewin een gezonde organisatiecultuur is. Die lijkt soms ver te zoeken. Lijkt me een prima plan om wat meer leven in de brouwerij te krijgen.
Dat gezeur over arbeidsvoorwaarden begrijp ik overigens niet. Met name aan de onderkant van opleidingsniveau zijn ze boven de norm. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn prima, werkduur is prima. En als het allemaal zo slecht is qua voorwaarden, waarom werken jullie er nog? Omdat het 'lekker zeker' is?
Precies hetgeen wat een gezapige organisatiecultuur veroorzaakt.

Op 11 april 2011, 12:46
Morsnova

Uitsteked plan, al is 2015 nog erg ver weg. En als er dan ook nog voor wordt gezorgd, dat de overheid niet meer eigenrisicodrager is bij de werkloosheid - nu vaak een reden om disfunctionerende ambtenaren in dienst te houden -, dan kan het nieuwe ontslagrecht inderdaad voor meer flexibilteit zorgen.
Het rare is, en dat blijkt ook weer op deze site, dat ambtenaren altijd erg zeuren over achterstelling. Klagen en zeuren is een deel van de cultuur. Dat is een van de redenen, waarom het werkklimaat er zo slecht is. Veel klachten gaan over de vermeende achterstelling in salaris bij het bedrijfsleven. Die achterstelling is er in de meeste functies helemaal niet. Zeker in de onderste functies - zeg maar tot en met schaal 9 - zijn de salarissen van de overheid redelijk marktconform of nog hoger. Zeker als je alle vrijstijdsregelingen mag gaan meetellen. Grote verschillen zijn er bij de topfuncties. Maar daar geldt inderdaad, dat een hoger risico meer rendeert. wat een topambtenaar hoeft zelden voor zijn baan te vrezen - of hij/zij krijgt wel weer een nieuwe elders bij de overheid.
Wat ik nooit begrijp van al die zeurkousen is: als je vindt dat je slecht betaald wordt, dan ga je toch naar een werkgever die beter betaalt? Het merkwaardige van ambtenaren is, dat ze voortdurend klagen over achterstelling, maar zelden de moed hebben om dan maar bij het bedrijfsleven te gaan werken. Kennelijk is het dus toch zo slecht nog niet bij die overheid!

Op 11 april 2011, 13:51
Jan Hummels

pay peanuts.........................
and you get monkeys

Op 11 april 2011, 15:10
Provincieambtenaar

@Morsnova. Weet jij eigenlijk wel waar je over praat? Slecht werkklimaat, omdat er zoveel wordt geklaagd en gezeurd? Ik merk daar weinig van. Mijn collega's en werken hard: uit overtuiging om de maatschappij en NL goed te krijgen en te houden. Ons doel is dus niet geld verdienen of omzet draaien voor een een of andere multinational. Omdat geld niet mijn drijfveer is.
Vrijetijdsregelingen??? Ik word nooit meer betaald dan voor 36 uur per week. Dat ik er zelf voor kies om de overige 4 uur per week (en dan heb ik het nog niet over de rest van de overuren) te compenseren, lijkt me niet meer dan normaal. Mijn vakantiedagen: op de kop af 180 uur (dat is 22,5 dag) per jaar. Minder dan het bedrijfsleven dus.
Vind ik dat ik te weinig verdien t.o.v. het bedrijfsleven? JA. Maar toch ga ik binnenkort voor de derde keer horizontaal (dus voor hetzelfde salaris, dat overigens al jaren hetzelfde is...) naar een andere baan binnen de overheid. Uit interesse en overtuiging. Dat geeft mij voldoening.

Op 11 april 2011, 15:16
Jan

Ik weet er nog één. Schaf die achterlijke wachtgeldregeling af waarvan die politici jarenlang profiteren. Maar dat zal wel teveel gevraagd zijn. Wat is trouwens het probleem? Welke achterlijke gladiool wil straks nog ambtenaar worden? Bij de jeugd is er bijna niemand meer te vinden die voor de overheid aan de slag wil. Daar zouden deze minkukels zich eens druk over moeten maken.

Op 11 april 2011, 15:29
Mr R.M. Dalmijn

Veel en interessante reacties. Het blijft opvallend dat het aantal anonimi op dit boeiende podium zo groot is.
De analyse van het voorstel van de beide volksvertegenwoordigers begint mijns inziens bij de door hen geponeerde en incorrecte aanname dat private [markt gestuurde] en publieke werkers gelijk zijn. Dat is niet zo!! Bij de eerste categorie gaat het veelal over winstmaximalisering en bij de tweede groep over de inrichting en het beheer van de samenleving. Veel ambtenaren lijden aan het calimero effect en hebben zichzelf en de collegae nooit als hoeders van het algemeen belang kunnen profileren. Dat wreekt zich nu. Mijn "geleuter" over het ambtkostuum wordt nu wellicht meer gewaardeerd. Het is een zichtbaar teken van "anders" zijn en daarmee een legitimering van de beschermde positie. Trots dwingt respect af ; en uiteraard is dat niet van het uniform afhankelijk dat is slechts een virtueel symbool voor dappere eigenwaarde. Te lang en te vaak hebben ambtenaren zich laten afschilderen als zandverspreidende sukkels; en soms is dat zo maar meestal niet. En het lijkt mij inderdaad pijnlijk wanneer dit door volstrekte agnosten wordt gesteld.
Ik wens u allen veel wijsheid.

Op 11 april 2011, 15:29
Jan

De beschaving van een maatschappij kan men aflezen aan het aantal ambtenaren dat er voor werkt. En dat worden er steeds minder.

Op 11 april 2011, 15:55
A.M.B. te Naar

Laten we zo door gaan. Het ruimt lekker op. Hoe meer weg hoe beter. Laat ook niemand meer ambtenaar willen worden. Het beroep is niet meer interessant!

Op 11 april 2011, 16:03
Jan

Helemaal eens met Jan E. Om te onderstrepen wat voor puinhoop onze geweldige politici aan het creëren zijn haal ik even een stukje aan van een groter artikel dat u kunt vinden op de volgende link:
http://zbc.nu/ict/shared-service-center-ssc-en-bpo/overheid-blijft-achter-met-aanpak-vergrijzing/
Het grootste probleem in de publiek sector is ‘verlies van kennis’ bij het vertrek van oudere werknemers. Uit het onderzoek van KPMG, Randstad en Kluwer bleek 51% van de ondervraagden uit deze sector dit als een probleem te ervaren. Volgens Herman Buss, directielid van Kluwer, staat dit probleem ook op de lijstjes van het bedrijfsleven bovenaan. ‘Vaktechnische kennis is van alle kennis het moeilijkst te vangen en te behouden. Vaak weet men niet eens waar die kennis zit en bij wie.’
In de publieke sector echter, waar de vergrijzing het hardst toeslaat, worden op dit vlak de minste maatregelen genomen. Het probleem met het verlies van kennis moet worden opgevangen met kennismanagement. ‘Maar bij overheidsorganisaties is vaak moeilijk aan te wijzen wie er verantwoordelijk is voor kennismanagement’.
En dan komen die 2 lichten met een dergelijk ridicuul voorstel. Don Quichotte zou zich het apenlazerus lachen.

Op 11 april 2011, 16:38
Alexandra

Einde ontslagbescherming vanaf 2015? Er is nu al geen ontslagbescherming voor ambtenaren die misstanden tijdig aan de kaak stellen en voor hen die hun mond houden en het later alsnog melden. Zie een artikel geplaatst in BB december 2010.
En hoe onafhankelijk / onbevooroordeeld zijn rechters eigenlijk - de goeden niet te nagesproken -? zie het artikel in de Volkskrant van vorige week donderdag.

Op 11 april 2011, 17:15
oud-ABP-er

Een ambtenaar moet, in tegenstelling tot een medewerker uit de marktsector, bij het aantreden van een nieuw kabinet elke keer opnieuw bereid zijn functie weg te reorganiseren. Dat zou ik wel eens in de marktsector willen meemaken minstens één keer in de vier jaar, of vaker, de poten onder je eigen (functie)stoel vandaan moeten zagen, 't zou denk ik tenminste een kleine volksopstand tot gevolg hebben. Daarbij komt dat binnen 5 jaar tenminste 40% van de ambtenaren met pensioen gaat, kan de politiek eindelijk echt zijn eigen wetgeving maken, nou veel succes zou ik zeggen.

Op 11 april 2011, 17:49
Jan

Het is wel duidelijk op welke partijen ambtenaren niet meer moeten stemmen...

Op 11 april 2011, 18:38
peter

Arbeidsrechten gelijk trekken? Prima, komt er ook een bankenbonus regeling, auto van de zaak, optieregeling, volledige 13e maand (is er nog steeds niet na 12 jaar hahaha). Ambtenaren kunnen momenteel al gewoon worden ontslaan bij niet functioneren, onrechtmatige daad, etc. Daar is geen nieuwe wet voor nodig. Wel een management die de Functioneringssystematiek eens uitvoert. Gebeurt al decennia niet, maar das de schuld van het incompetent managment, niet de medewerker

Op 11 april 2011, 19:25
Koos

CDA en D66 laten zich met dit voorstel van hun slechtste zijde zien, te weten: hun onvermogen om de consequenties van een voorstel tot wetswijziging in te zien. Anders ovr de functie van de staat en zijn dienaren denken wil nog niet zeggen dat de staat en doiens dienaren deze toebedachte functies ook feitelijk hebben. Ambtenaren zijn aangesteld - door een eenzijdige rechthandeling - en worden vanuit deze bestuursrechtelijke figuur geacht zich als goed ambtenaar te gevrdagen. Op deze wijze dienen zij de gekozen vertegenwoordigende organen en de benoemde bestuursorganen en bestuurders. Dat is een constellaties die weinig gemeen heeft met werken voor een marktpartij. Dus is er een aparte ambtelijjke status, niet in de laatste plaats om een constant stabiele overheidorganisatie te hebben en rechtzekerheid te kunnen bieden.

Op 11 april 2011, 19:31
Hans

De zaak Fred Spijkers, die de weduwe van Rob Ovaa in opdracht van zijn baas moest vertellen dat hij (Ovaa) door eigen toedoen om het leven was gekomen, terwijl Defensie toen al 14 jaar wist dat de landmijnen in kwestie ondeugdelijk waren,
toont volgens mij voldoende aan dat er voldoende reden is en blijft voor een afzonderlijke, door het bestuursrecht bepaalde rechtspositie van ambtenaren.
Bij een volledige gelijkschakeling met de marktsector zouden ook alle strafverzwarende bepalingen in het WvS ten aanzien van ambtenaren moeten verdwijnen. Ergo: niet alle monniken hebben gelijke kappen.

Op 11 april 2011, 21:49
Kees

mensen, het gros van de ambtenaren werkt op een servicedesk, in een IT-functie, in de plantsoenen, als schoonmaker, als project manager, als secretaresse en weet ik wat. Nauwelijks functies die uberhaupt een dergelijke wetsbescherming zouden moeten hebben. 3 eeuwen terug, of wanneer er voor het laatst over nagedacht is was dit misschien anders, maar tegenwoordig werkt het gros van de ambtenaren in een functie die prima door de markt vervangen zou kunnen worden en dat gebeurt dus ook.
We hoeven hier op dit medium niet interessant te gaan doen alsof we allemaal een functie hebben die cruciaal is voor het bestuur en een dergelijke bescherming rechtvaardigt. Sommigen misschien, maar het meerendeel vast niet.

Op 11 april 2011, 22:53
Criticus - NL

@NielsL
De overheid kon zichzelf jarenlang interessant houden voor werknemers door 'zekerheid' te bieden tegenover het hogere salaris uit de markt.
De laatste jaren is echter met grote vaart al deze zekerheid uit de CAO en pensioenregelingen gehaald en staat er geen marktconform salaris tegenover.
Voor wat hoort wat!

Op 12 april 2011, 07:45
arnold

@Naar, ik spreek je nog eens als de weg weer vol ijs ligt of als je een paspoort wilt hebben, wat een ongenuanceerd geleuter van je.
ANielsL. Inderdaad zijn veel funcites niet anders dan in het bedrijfsleven, alleen bij een gemeente kan de politieke wind iedere 4 jaar draaien. Als je daar tegenin gaat (wethouders zijn namleijk soms ook erg kort door de bocht) kun je wel degelijk problemen krijgen .Dat er dan een extra rem zit op ontslag van dwarsliggers lijkt mij geen overbodige luxe. Dwarsliggers zijn in deze niet altijd negatievelingen. Het zijn vaak mensen die de gemeente proberen te behoeden voor grote fouten of financiele stroppen. Als je in jouw functie daar geen last van hebt, wees blij. De praktijk is voor velen helaas vaak anders. Op deze manier blijven alleen de ja-knikkers over en dat betekend meestal niet veel goeds....

Op 12 april 2011, 07:45
Rampant

@ Jan • Adviseur • 11.04.11 15:55
De DDR had héél veel ambtenaren.

Op 12 april 2011, 08:59
Kees

Een veranderende wind heeft elke werknemer last van als hij een nieuwe manager krijgt. Ik kan me er in politiek-gevoelige functies wat bij voorstellen, maar een systeembeheerder of secretaresse wordt er echt niet uitgeknikkerd om willen van een gewijzigd politiek klimaat.
@criticus: als eerder gezegd, dat overheid niet marktconform beloond is grote kul in alle schalen tot aan 9/10. Daarnaast zijn de secundaire voorwaarden gewoonweg goed te noemen.
Ondertussen trekt die 'bescherming' m.i. een grote wissel op het organisatieklimaat, waar geen jongere te krijgen is, omdat het verstoken is van elke vorm van dynamiek.
Wat mij betreft hoeft dit niet persé met een beperking van ontslagbescherming, maar praktijk wijst uit dat functioneringsbeoordelingmethoden en daarop handelen gewoonweg niet gedaan wordt bij de overheid. Wat een mensen ik om me heen heb zitten, manmanman. Wat ik nu zie gebeuren is dat degene waar ik nog wat aan heb vertekken, omdat ze met 5-8(!!) jaar de minste dienstjaren hebben en dús wegmoeten. Ik denk oprecht dat er gewoon drastische maatregelen nodig zijn om die tent hier gezond te krijgen. Als daar dit voor nodig is, prima!

Op 12 april 2011, 10:01
Jan

@Klaar!
Wat is het verschil tussen de DDR en al die graaiers die tegenwoordig in NL de dienst uitmaken. Het gaat altijd ten koste van de gewone burger. Vanochtend weer het nieuws over de aan de pensioenfondsen doorberekende kosten gehoord? Ook daar worden we weer belazerd. Ja hoor, marktwerking is veel beter voor de burger. Of slechts voor die enkeling die ervan profiteert? Mocht je denken dat ik een linkse rakker ben, dan moet ik je teleur stellen. Ik heb meer dan 30 jaar op de VVD gestemd. Waarschijnlijk lange tijd last gehad van verstandsverbijstering. Tegenwoordig behoor ik tot de angry 50+ 'ers. Ik zie dit land steeds verder de afgrond ingeduwd worden. Ik stem niet meer. Je helpt een stelletje leugenaars in het zadel. Lees het artikel in de Pers van vandaag: "De dubbele tong van het kabinet-Rutte". Die dubbele tong hebben ze allemaal wanneer ze op het pluche zitten.
En wanneer een ambtenaar over hun leugenachtige moraal lekt dan zijn de poppen aan het dansen. Op dat punt heeft Hans helemaal gelijk in zijn reactie waarin hij verwijst naar Fred Spijkers.

Op 12 april 2011, 10:34
fons

Je zult maar ambtenaar zijn in dit land.
Niet ambtenaren vinden je te lui, te dom, te duur, te te.....
Collega ambtenaren vinden je te oud. Weg met die babyboomers. Ze zitten de jeugd in de weg.
Collega ambtenaren vinden je te jong. Je bent op hun baantje uit.
En dan allemaal aan een stille tocht beginnen als er ergens een jong poesje is overreden.
Wat een hoop gemenigheid wordt er hier in de baas zijn tijd uitgewisseld.
Hulde.

Op 12 april 2011, 11:55
Kees

'De baas zijn tijd' is een passé begrip; in deze baas (Kees) zijn tijd werk ik namelijk ook wel eens voor het ministerie,als je met 'de baas zijn tijd' bedoelt van 9 tot 5.

Op 12 april 2011, 13:12
G.de vries

Ook de privileges voor kamerleden en ministers zullen dan wel worden afgeschaft.
Wanneer het voor de ambtenaren geldt, dient het ook voor hen te gelden. Zij worden ook uit dezelfde pot betaald. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Op 12 april 2011, 15:44
Jan Vis

Hoezo 'Einde ontslagbescherming ambtenaren.
We kunnen allang ontslagen worden en vallen dan onder het UWV met een ww uitkering.
Het verschil is dat de Rijk en de gemeenten het zelf moeten betalen. Dat is wat ze veranderd willen zien.
Als ambtenaar wordt niet meer beschermt kijk maar naar defensie!
Het pr

Op 12 april 2011, 16:04
A.M.B. te Naar

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) verdedigt het salaris van de nieuwe voorzitter Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), 400.000. De Jager maakte dinsdag in de Tweede Kamer duidelijk dat de AFM voor financieel deskundigen uit zowel de publieke sector als uit de markt een aantrekkelijke werkgever moet blijven". Nu snap ik waarom de ambtenaren moeten worden aangepakt !!!!

Op 12 april 2011, 16:28
reiziger

schaffen we dan ook gelijk alle privileges af van de mensen in de eerste ,tweede kamer en de regeringsleiders.
dus geen wachtgeld regelingen en als er inkomsten zijn uit commissariaten of anders korten op uitkering.
en ook sollicitatie plicht voor die groepen .
of blijven we dit verschil houden en deze groep blijft wederom buiten schot .
en blijven zo goed voor zichzelf zorgen .

Op 13 april 2011, 05:30
Jan

@reiziger
Het is duidelijk dat we tegenwoordig temaken hebben met een bestuurlijke graaiende maffiakliek. Die hun eigen falen afwentelen op degenen die zich moeilijk kunnen verdedigen, nl. de ambtenaar.
Lees in dit kader ook even het artikel over het vervalsen van het integriteitsrapport door het gemeentebestuur van Schinnen. Dan weet je met wat voor spul wij te maken hebben.

Op 13 april 2011, 13:23
Michiel Jonker

@Hans (afdelingsmanager), @alexandra
Helemaal mee eens.
@NielsL
Gelul dat de meeste ambtenaren in de lagere schalen geen politieke druk voelen of geen misstanden tegenkomen. Bijna alle ambtenaren komen wel wat tegen maar ze zwijgen bijna allemaal.
Ben zelf in een lager schaaltje ook wel wat tegengekomen wat 'normaal' gevonden werd en waar je dus verder niet over lult omdat het toch geen zin heeft. Zo worden steeds gekkere dingen 'normaal'. Maar fatsoen wordt abnormaal.
CDA de partij van Maxime Verhagen, D66 de partij van Magda Berndsen. Nou dan weet je het wel. Die willen gewoon niet meer lastig gevallen worden door ambtenaren met fatsoen. Het moet van hun een grote ja-knikkende maffiakliek worden dan zijn ze pas tevreden en gaan ze de 'Ien Dales integriteits award' aan de grootste ja-knikker uitdelen.

Op 13 april 2011, 21:28
Sinia

Een apart Ambtenarenontslagrecht is niet van deze tijd, dus goed als dit zou worden afgeschaft. Dit moet natuurlijk ook worden afgeschaft voor militairen en rechters.
Een staking van militairen betekent toch geen muiterij of iets dergelijks? Ook andere stakingen zullen toch nooit tot gevolg mogen hebben dat onmisbare activiteiten volledig worden platgelegd, zoals bijvoorbeeld geen financiële transacties meer uitvoeren of geen zieken meer vervoeren?
Het handhaven van ontslagbescherming van rechters is een lachertje. Zij zijn gewone mensen en hun vonnissen bevatten een grote dosis aan prietpraat; zij staan veraf van de werkelijke praktijk en rechters hebben zelden of nooit een gesprek of een luisterend oor met de ter zake deskundigen. Vandaar het grote aantal gerechtelijke dwalingen.
In plaats van handhaving van ontslagbescherming voor ambtenaren zou ik eerder willen pleiten dat wildwest verslagen zullen worden bestreden, zowel bij bedrijven als bij ambtenaren. Hiermee is meer winst te behalen….

Op 16 april 2011, 22:16
Sinia

Wegens één storende typefout (verslagen aan het eind moet zijn ontslagen) nogmaals mijn reactie:
Een apart Ambtenarenontslagrecht is niet van deze tijd, dus goed als dit zou worden afgeschaft. Dit moet natuurlijk ook worden afgeschaft voor militairen en rechters.
Een staking van militairen betekent toch geen muiterij of iets dergelijks? Ook andere stakingen zullen toch nooit tot gevolg mogen hebben dat onmisbare activiteiten volledig worden platgelegd, zoals bijvoorbeeld geen financiële transacties meer uitvoeren of geen zieken meer vervoeren?
Het handhaven van ontslagbescherming van rechters is een lachertje. Zij zijn gewone mensen en hun vonnissen bevatten een grote dosis aan prietpraat; zij staan veraf van de werkelijke praktijk en rechters hebben zelden of nooit een gesprek of een luisterend oor met de ter zake deskundigen. Vandaar het grote aantal gerechtelijke dwalingen.
In plaats van handhaving van ontslagbescherming voor ambtenaren zou ik eerder willen pleiten dat wildwest ontslagen zullen worden bestreden, zowel bij bedrijven als bij ambtenaren. Hiermee is meer winst te behalen….

Op 16 april 2011, 22:30

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in