Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaat goed in de gaten houden of een nieuwe wet om fraude in de sociale zekerheid harder aan te pakken in de praktijk uitvoerbaar is. Mocht blijken dat gemeenten of uitvoeringsinstanties als het UWV op problemen stuiten, dan stuurt hij bij.
Asscher grijpt in als fraudewet problematisch blijkt
Mochten gemeenten of UWV in de problemen komen bij de uitvoering van de nieuwe fraudewet, dan zal minister Lodewijk Asscher ingrijpen.
Onuitvoerbaar
Asscher heeft dat woensdag toegezegd aan de Tweede Kamer. Diverse fracties waren ongerust na kritiek van de Nationale ombudsman dat de nieuwe fraudewet, die op 1 januari ingaat, niet uitvoerbaar is. De wet regelt dat mensen die frauderen met uitkeringen niet alleen het ten onrechte ontvangen bedrag moeten terugbetalen, maar ook een hoge boete krijgen. Bij herhaling wordt de boete nog hoger.
Klagende wethouders
Volgens de ombudsman hebben gemeenten en uitvoeringsorganen te weinig beleidsruimte als mensen per ongeluk hebben gefraudeerd, bijvoorbeeld door een formulier verkeerd in te vullen. Ook onder meer wethouders klagen daarover. Asscher bestrijdt de kritiek. Volgens hem hebben de gemeenten wel degelijk uitvoeringsruimte. Maar die gaat niet zover dat gemeenten kunnen zeggen: we vinden bestrijding van fraude niet zo belangrijk.
Omgedraaide bewijslast
De minister zei geen noodzaak te zien om de wet aan te passen, maar blijft wel in de gaten houden of hij werkt zoals hij bedoelt is. Asscher voelt er vooralsnog niets voor om bij hardnekkig misbruik van uitkeringen de bewijslast om te draaien. Kamerlid Pieter Heerma (CDA) had dat bepleit. Gemeenten klagen er volgens Heerma over dat de bewijsvoering bij misbruik van uitkeringen vaak moeilijk rond te krijgen is.
Motie
Maar de minister vindt het niet het geschikte moment om bovenop de nieuwe fraudewet die in aantocht is ook nog eens de bewijslast om te keren, al sluit hij dit voor de toekomst niet principieel uit. Heerma overweegt een motie in te dienen over het onderwerp.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
In een ding is het ministerie van sociale zaken er goed, zeer goed. Het lukt de ambtenaren van dat ministerie keer op keer om binnen een paar weken een nieuwe minister of staatssecretaris gemeenten te beschouwen als lastige, onwillige en uitvoerders van de bijstand die liever lui dan moe zijn. Zelfs als die minister of staatssecretaris in vorig leven wethouder is geweest. Fijn dat Asscher ingrijpt als de wet problematisch blijkt, want blijkbaar ligt het omgekeerde meer voor de hand. Maar het is dooie mus, zo'n toezegging want iets is problematisch als het de ambtenaren van sociale zaken het als problematisch zien. En dat gebeurt als het om klachten van gemeenten gaat niet zo heel erg snel. Integendeel, klachten van gemeenten over wet en regelgeving wordt doorgaans door dat ministerie gezien als een signaal dat ze op de goede weg zitten. Het ministerie van Sociale Zaken zit gevangen in een denkpatroon waarbij het ministerie als 'principaal' de gemeenten als 'agent' beschouwd die uit hoofde van die verhouding niet te vertrouwen is.