Uitkeringsfraude, uitbuiting of opslagtanks met gevaarlijke chemicaliën. De Inspectie SZW treedt in het nieuwe jaar harder op tegen bedrijven of personen die in de fout gaan: In de nieuwe fraudewet gaan boetes op alle soorten fraude flink omhoog. Bedrijven van hardnekkige overtreders kunnen eerder dan voorheen voor een periode van maximaal 3 maanden worden stilgelegd.
Inspectie SZW: fraudes harder bestraft
Door de fusie van de Arbeidsinspectie, SIOD en de Inspectie Werk en Inkomen tot de SZW worden verschillende soorten fraude harder…
Meer mogelijkheden
Dat is maandag de boodschap van Jan van den Bos, inspecteur-generaal bij de inspectie SZW, die begin dit jaar voortkwam uit een fusie van de Arbeidsinspectie, SIOD en de Inspectie Werk en Inkomen. Komend jaar krijgt de inspectie volgens hem meer mogelijkheden voor een vernieuwde aanpak van notoire overtreders. Zo gaat de boete voor de werkgever bij illegale arbeid omhoog van 8000 euro naar 12.000 euro per werknemer. Ter vergelijking: 7 jaar geleden was de boete op hetzelfde vergrijp 900 euro.
De inspectie richt zich vooral op sectoren als de bouw, land- en tuinbouw, horeca en schoonmaak.
Hevige concurrentie
Volgens Van den Bos is daar hevige concurrentie en valt er veel financieel voordeel te halen door de wet te overtreden. Als het aan Van den Bos ligt, nemen werkgevers meer verantwoordelijkheid om fraude en misstanden uit te bannen. ,,Waarom zou je als grootwinkelbedrijf champignons afnemen van een bedrijf waar sprake is van uitbuiting en het niet-afdragen van belastingen? Notoire overtreders en misstanden leiden tot onnodige risico’s, ondermijnen de solidariteit in de sociale zekerheid en leiden in veel gevallen tot slechtere werkomstandigheden en oneerlijke concurrentie.''
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Prima steviger boetes. Maar wat nog vele malen beter is, is vaker controleren. Gezien de inkrimping bij de inspectie zit dat er niet in. Het is een beetje geblaat voor de buhne.
Er worden hoge boetes opgelegd ja. De praktijk is echter dat verreweg de meeste boetes NIET daadwerkelijk worden geind.Vele gesanctioneerde bedrijven kunnen de boetes namelijk niet betalen.
worden de hoge heren uit politiek/ zorg etcetc ook keihard aangepakt als ze vekeerde bonnetjes en privekosten declareren>> en elkaar de voordeeltjes toespelen zoals topfuncties die door al het geprivatiseer heeeel veeel gebeurd is
en de gewone inspecteur kan dit niet opknappen door te weinig personeel en noem maar op.