Extra toeloop
Een groot deel, 110 miljoen, zal aan de gemeenten worden gegeven om de te verwachte extra toeloop van schuldhulpverzoeken op te kunnen vangen. Daarnaast wordt 15 miljoen euro ingezet op ondersteuning van gemeenten om effectiever te kunnen werken. Preventiemaatregelen worden ook getroffen via de Werkpleinen. Hiervoor krijgt UWV krijgt 5 miljoen euro.
Aanvullende maatregelen broodnodig
De 130 miljoen euro voor de extra acties in de komende drie jaar komt bovenop de 350 miljoen die het kabinet voor armoedebeleid en schuldhulpverlening in deze kabinetsperiode al beschikbaar heeft gesteld. De aanvullende maatregelen zijn volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma ‘broodnodig’ om de gevolgen van de economische crisis op te vangen.
Informeren en doorverwijzen
Op de Werkpleinen moet voorkomen worden dat mensen in problematische schuldensituaties terecht komen. Mensen die met inkomensachteruitgang worden geconfronteerd moeten in een vroeg stadium voorzien worden van adequate informatie en zo nodig doorverwezen worden naar hulpverlening.
Extra maatregelen schuldhulpverlening
De economische crisis en de oplopende werkloosheid vormen een verhoogd risico op problematische schulden. Het kabinet maakte al eerder…
Harde klappen
UWV-woordvoerder, Marjanne de Groot: Vooral na de zomer zullen er harde klappen vallen. Het is dan ook van groot belangrijk om nog preventiever te werk te gaan. Die 5 miljoen zullen we gebruiken voor het trainen van onze medewerkers op het gebied van schuldhulpverlening. Hiervoor moeten we nog cursusmateriaal gaan ontwikkelen, maar we gaan er zeer binnenkort mee aan de slag. ’
Wachttijden beperken
Wanneer toch problematische schuldsituaties ontstaan moeten hulpvragen sneller in behandeling worden genomen. 'Met de huidige beschikbare middelen moet het mogelijk zijn de huidige wachttijden drastisch te beperken', stelt Klijnsma. Gemeenten moeten een aanvraag voor schuldhulp binnen uiterlijk vier weken in behandeling nemen.
Amendement Spekman
In het pakket van maatregelen is ook aandacht voor kleinschalige initiatieven op wijk- en buurtniveau, waarbij gebruik wordt gemaakt van de inzet van vrijwilligers. Dit onderdeel vloeit voort uit een amendement van het Tweede Kamerlid Spekman. Met ongeveer twintig gemeenten wordt momenteel de concrete invulling verkend van dergelijke wijk- en buurtinitiatieven.