Letsel
Uit cijfers van de politie blijkt dat er in 2008 118 keer melding werd gemaakt van een incident met letsel. In 2007 waren er 72 meldingen. Volgens de onderzoekers wordt het geweld steeds heftiger. Politieagenten liepen bijvoorbeeld een gebroken neus, gescheurde kniebanden en een gebroken kuitbeen op tijdens hun werk.
Harder geweld tegen hulpverleners
Het geweld tegen gezagsdragers in Utrecht wordt ernstiger. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Utrecht maandag in het rapport…
Incidenten
Onderzoeker Mirko Noordegraaf raadt bestuurders aan selectiever om te gaan met geweldsincidenten. 'Onverwachte en excessieve incidenten moeten daarbij urgentie krijgen.' Volgens Noordegraaf staan de media bol van berichten over geweld tegen politiemensen en ambulancepersoneel en leidt dit tot een roep om snellere en hardere straffen. 'Maar we moeten incidenten en staatsgezag ondermijnende acties wel onderscheiden', zegt Noordegraaf.
Juiste proportie
Noordegraaf stelt dat geweld niet moet worden getolereerd, maar dat het geweld wel in de juiste proportie moet worden gezien. 'Iemand die te veel heeft gedronken en zich verzet bij zijn aanhouding is natuurlijk heel iets anders dan iemand die doelbewust een ambulancebroeder het werk onmogelijk maakt.'
Schade verhalen
Volgens Noordegraaf moeten overheidsinstanties beter bijhouden hoelang ambtenaren thuiszitten na een incident. 'Hierdoor krijgen we nog beter zicht op de incidenten.' Noordegraaf pleit er ook voor de schade van het incident en het daaropvolgende verzuim te verhalen op de dader.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben het geheel met de heer Noordegraaf eens dat incidenten wel in de juiste proporties moeten worden gezien. Hoe erg ook, geweld door iemand die onder invloed is van alcohol of drugs is van een andere orde dan iemand die moedwillig en bij zijn volle verstand een hulpverlener iets aan wil doen. Ik heb het idee dat het eerste vaker voorkomt dan het tweede. Misschien wordt het eens tijd om daar wat aan te doen.
Zonder het onderzoek en de resultaten in twijfel te trekken vraag ik mij wel af of het geweld inderdaad harder is geworden. Of wordt er wellicht vaker melding van gemaakt? Ik kan mij nog herinneren dat in de tijd dat ik nog bij de politie werkte, van 1986 tot en met 1997, er ook behoorlijk grof geweld tegen ons werd gebruikt waarbij ook gewonden vielen. Overigens waren bij dit soort excessen vrijwel altijd een overmatig gebruik van alcohol en/of drugs in het spel.
Kan er geen zwarte lijst opgesteld worden met mensen die de hulpdiensten lastigvallen?
Als deze mensen dan zelf een hulpdienst nodig hebben, wordt deze hen geweigerd wegens eerder geweld tegen de hulpdiensten.
Dan laten ze het wel uit hun lijf om zoiets te doen.