Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoefde niet op te treden tegen het gebruik van granuliet bij het dempen van een plas in het delfstoffen- en natuurontwikkelingsproject ‘Over de Maas’ in de gemeente West Maas en Waal. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) woensdag bepaald. De bezwaren van de gemeente tegen het gebruik van granuliet zijn ongegrond verklaard.
RvS: Bezwaren tegen granulietstort ongegrond
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoefde niet op te treden tegen het gebruik van granuliet bij het dempen van een plas in…
Regels
Het gebruik van granuliet in het gebied Over de Maas heeft volgens de RvS niet geleid tot overtredingen van de milieuregels. Ook is niet gebleken dat de stof kankerverwekkende eigenschappen bevat, oordeelt de RvS.
Acrylamide
In april van dit jaar bleek uit onderzoek al dat het granuliet dat gestort is in de Gelderse zandwinplas, daar niet schadelijk is voor mens of milieu. Er was veel onrust over de stort van de stof omdat er mogelijk giftige stoffen in het water zouden komen. Maar de onderzoekers hebben niets van de gevaarlijke stof acrylamide, een onderdeel van een bindmiddel dat in granulaat zit, aangetroffen in Over de Maas. Granuliet is fijngemalen granietsteen en een restproduct uit de asfaltindustrie. Het wordt onder meer gebruikt om bodems van plassen op te hogen.
Waardevol
West Maas en Waal noemt het woensdag in een verklaring 'waardevol' dat de kwestie 'veel nieuwe informatie over granuliet en de toepassing daarvan heeft opgeleverd'. De gemeente streefde naar een betrouwbaar en evenwichtig beeld van de milieuhygiënische kwaliteit van granuliet in het belang van de gemeente en de inwoners. 'De rechter heeft dat belang bevestigd', aldus de gemeente.
Opgeleverd
Volgens de gemeente wordt Over de Maas eind van dit jaar opgeleverd. De gemeente zal dan de kwaliteit controleren en alert blijven op ontwikkelingen in de toekomst. Ontzander Nederzand stopte vanwege alle ophef al een poos geleden met het storten van granuliet. Op dit moment wordt een zogenoemde leeflaag voor flora en fauna aangebracht op de bodem van de zandwinplas.
(ANP)