Overslaan en naar de inhoud gaan

EU-commissie: Nederlands slootwater veel te vies

Het stikstofoverschot in het water is vier keer zo groot als het gemiddelde in de Europese Unie.

Nederlands oppervlaktewater te vies.

De Europese Commissie waarschuwt Nederland dat het water in sloten, rivieren en beken veel te smerig is. Mede door agrarisch landgebruik staat de kwaliteit van zoet water ‘zwaar onder druk.’

Chemische stoffen

Dat stelt de Europese Commissie in een vandaag verschenen rapport. Duidelijk is nu al dat Nederland de gestelde doelen – in 2027 moeten alle EU-lidstaten voldoen aan de eisen uit de Kaderrichtlijn Water – niet gaat halen. Wil Nederland nog enigszins in de buurt komen van die richtlijn die onder meer voorschrijft dat er niet te veel chemische stoffen in het oppervlakte water zitten, dan moeten er meer maatregelen komen.

Stikstof

De hoeveelheid stikstof die niet door planten wordt opgenomen en in het water verdwijnt (het stikstofoverschot) is vier keer zo groot als het gemiddelde in de EU. De helft daarvan komt uit de landbouw, concludeert de Commissie. En de verwachting van diezelfde Commissie is dat over twee jaar hooguit zo’n 5 procent van de Nederlandse wateren aan de ecologische eisen zal voldoen.

Waterschappen

De Europese Commissie geeft Nederland het advies om ‘meer ambitie’ aan de dag te leggen om te bereiken dat minder chemicaliën en meststoffen in het water terechtkomen. Eerder deze week stelde ook de Unie van Waterschappen op basis van een rapport van Deltares dat er veel meer moet gebeuren om de waterkwaliteit in landbouwgebieden te verbeteren. In een ongunstig jaar – nat en warm – voldoet volgens de onderzoekers slechts een kwart van de sloten en beken aan de milieueisen.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker

Zolang de landelijke politiek er marketingtechnisch op rekent dat Henk en Ingrid meegaan met loze kreten, beschuldigingen en beloften, kan de politiek doorgaan met het faciliteren van belangen van economische sectoren.

Op 4 februari 2025, 21:48
R. D.

Vroeg of laat keert de wal het schip en worden zij wel weer door een rechter teruggefloten, zoals we zo vaak zien de laatste tijd.
Maar ja dat is natuurlijk weer voer voor de populisten die weer gaan lopen roepen dat de rechter niet op de stoel van de politiek mag gaan zitten blabla.

Op 5 februari 2025, 08:57
PJ Westerhof LL.M MIM

Ik vraag mij in gerede af wat nu te denken is over de gezwollen taal van de waterschappen over hun 'historisch unieke en onmisbare taak'. Waar ook vooral veel geld naar toe moest.
Om het over de rol van het ministerie LNV maar niet meer te hebben.

Op 5 februari 2025, 11:40
P. Smit

Zomaar even een greep uit verhalen van 'de andere kant'. We worden weer eens bedonderd:
https://stichtingagrifacts.nl/waterkwaliteit-in-nederland-met-twee-maten-gemeten/
https://threadreaderapp.com/thread/1529540639486001152.html
https://x.com/i/status/1869462486262632751
https://www.1twente.nl/artikel/3742222/hoe-kan-de-waterkwaliteit-van-de-dinkel-in-twente-slechter-zijn-dan-aan-de-duitse-kant-van-de-grens
https://www.zuid-holland.nl/actueel/nieuws/januari-2025/koplopergroep-gaat-samenwerking-grip-krijgen/
https://www.ntvg.nl/artikelen/medicijnresten-oppervlaktewater

Op 5 februari 2025, 11:55
Hielco Wiersma

Waar de EU en een klein land al niet 'groot' kunnen zijn. De inhoud van dit artikel roept nogal wat vragen op.
Wat is eigenlijk de invloed op het gesignaleerde stikstofoverschot van de lozingen van de industrie? Wat is de invloed op het stikstofoverschot van de andere beleidsterreinen? Wat is de invloed op het stikstofoverschot dat -via de zee, rivieren en de beken- uit naburige landen komt? Hoe is de situatie in de andere EU-landen? Schone(re) sloten, rivieren en beken vraagt minimaal een grootschalige aanpak op basis van regelmatige metingen in de wateren van alle EU-landen.

Op 5 februari 2025, 11:58
Hielco Wiersma

De stikstofwetgeving van het Kabinet Rutte behoort als de wiedeweerga onder de loep de worden genomen. De normen liggen in andere landen (Denemarken, Duitsland etc.) veel hoger. Of werken onze regeringen soms met een dubbele agenda en moet er grond worden vrijgespeeld voor woningbouw?

Op 7 februari 2025, 18:06

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in