Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentelijke arbeidsmarkt nog zeker tot 2035 krap

Naast zekere bedreigingen als vergrijzing, arbeidsmarktkrapte en groeiende druk op medewerkers ziet A&O Fonds nog 14 onzekerheden.

ANP Vacature Amstelveen
− ANP/Hollandse Hoogte/Marcel Antonisse

Gemeenten gaan zeker de komende 10 jaar nog problemen ondervinden door de druk op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een toekomstverkenning door A&O fonds Gemeenten en De Ruijter Strategie. Naast verschillende zekere bedreigingen voor de gemeentelijke arbeidsmarkt, zoals vergrijzing, personeelskrapte en toenemende druk op medewerkers, ziet A&O ook 14 onzekerheden die mogelijk impact gaan hebben.

Vergrijzing

De grootste ‘klapper’ is de vergrijzing, en hoewel iedereen dat al lang ziet aankomen, is er weinig aan te doen. In 2035 is ruim 30 procent van het huidige personeelsbestand met pensioen. Maar dat niet alleen: de vergrijzing zorgt ook voor extra werk voor gemeenten. De druk op de dienstverlening wordt groter, bijvoorbeeld via de WMO.

Beroepsbevolking, vacatures

Vanaf 2027 stagneert daarnaast de groei van de beroepsbevolking. Dit terwijl het aantal banen stevig doorgroeit. In het eerste kwartaal van 2024 plaatsten gemeenten meer vacatures dan ooit. Er is grote vraag naar medewerkers op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, en techniek. Maar ook op het gebied van welzijn en jeugdzorg en juridisch en financieel is er krapte.

Stress en werkdruk

De arbeidsmarktkrapte legt ook meer druk op de bestaande medewerkers. Het ziekteverzuim is de afgelopen jaren toegenomen, en dat komt vooral door werkdruk en stress. Gemeenten lukt het niet om stress en werkdruk weg te nemen, zegt A&O. Slechts bij 3 procent van de gemeenten die maatregelen trof tegen stress en werkdruk heeft dat ook daadwerkelijk geholpen.

Onzekerheden

Tot zover de bedreigingen waar gemeenten de komende tien jaar sowieso mee te maken gaat krijgen. Daarnaast ziet A&O 14 onzekerheden die de gemeentelijke arbeidsmarkt bedreigen, maar mogelijk juist ook een positieve impact kunnen hebben. Zo is gebleken dat de arbeidsproductiviteit stagneert. Die trend kan zich doorzetten, maar het kan ook zo zijn dat innovaties als AI juist voor een nieuwe impuls gaan zorgen.

Geld, voorkeuren

Daarnaast zijn er onzekerheden over de voorkeuren van ambtenaren. Ambtenaren werken vaker dan eerst voltijds. Tegelijkertijd is er steeds meer flexwerk, en geven Nederlanders in het algemeen aan betaald werk een minder belangrijk deel van hun leven te vinden. A&O merkt ook de financiële positie van gemeenten op als een onzekerheid de komende 10 jaar.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans

Gelukkig is de VNG bij de les, en komt met een loonbod fors beneden de inflatie.

Op 29 januari 2025, 17:49
Fred Fens

De gemeenten maken te weinig gebruik van de kennis en vaardigheden van de inwoners. Veel taken kunnen worden uitgevoerd in deeltijd door inwonersals de bewoners positief betrokken worden met name bij gepensioneerden is veel kennis en vaardigheid aanwezig en de wil om deze voor de gemeenschap in te zetten.

Op 30 januari 2025, 11:09
Hielco Wiersma

Naar mate mensen steeds minder gaan/hoeven werken (minder uren, partime, deeltijd) zal de arbeidskrapte nog héé.........éél lang duren.

Op 3 februari 2025, 16:23
Hielco Wiersma

@T. Simpelmans.
De VNG geeft over de toekomstige CAO 'al dan niet bewust' een onjuiste voorstelling van zaken over een loonaanbod van 5,6% (incidentele percentages wordt 'verkocht' voor structurele percentages).

Op 3 februari 2025, 16:35

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in