De noodlijdende woningcorporatie Vestia gaat ruim 4700 projecten voor nieuwbouw en renovatie schrappen. Vooral oude stadswijken in Den Haag en Rotterdam worden daardoor getroffen. In totaal wordt de komende jaren voor 1,1 miljard euro aan projecten geschrapt.
Vestia bezuinigt ruim een miljard op oude wijken
Woningcorporatie moet ruim een miljard euro bezuinigen op projecten.
Randstad
Dat blijkt uit een overzicht van Vestia dat door minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd. Behalve in Den Haag en Rotterdam worden ook gemeenten als Delft, Zoetermeer en het Westland getroffen. Buiten de Randstad is een aantal gemeenten in Noord-Holland de dupe, maar ook een stad als Apeldoorn.
Geen renovatie
Sociale huurwoningen worden niet gerenoveerd en investeringen in koopwoningen niet gedaan. Ook projecten voor scholen, een zwembad en een kindercampus worden de komende jaren geschrapt.
Vestia zit diep in de financiële problemen door de aanschaf van derivaten, die de woningstichting moesten verzekeren tegen rentestijgingen. Toen de rente daalde in plaats van te stijgen, ging Vestia het schip in.
Consequenties
De minister is inmiddels met gemeenten in overleg over de precieze consequenties van het terugtrekken van Vestia. Zij heeft brancheorganisatie Aedes verzocht te onderzoeken of andere woningcorporaties bereid zijn om de geschrapte investeringsprojecten over te nemen. Volgens de minister hebben de wethouders van Den Haag, Rotterdam, Delft en Zoetermeer al verschillende oplossingsrichtingen aangedragen, maar de komende periode moet nog worden onderzocht in hoeverre deze opties uitvoerbaar zijn.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Voor wie het nog niet duidelijk genoeg is : de burger - en met name de huurder - mag de rekeningen betalen voor het stelletje incompetente nitwits dat zich op de bestuurdersstoelen heeft genesteld!!
Publieke en semi publieke instellingen moeten niet voor ondernemertje spelen. Zij zijn daar niet geschikt voor.
Tenslotte als deze bestuurders ondernemers waren, hadden zij een eigen bedrijf en werkten met eigen geld.
En als je ook nog rekening houdt met mogelijke politieke benoemingen, dan creer je heel snel ellende.
Zo wat de hele publieke sector (inclusief de vesta muppets) legt de rekening neer bij de belastingbetaler.
De gevolgen: Sociale onrust, nieuwe achterstandswijken en uiteindelijk slopen die hap. Kan wel weer opnieuw gebouwd worden. Ieder nadeel hep zijn voordeel (JC)
Hoofdschuldigen in het Vestiadrama zijn toch echt de banken (waaronder ABN-AMRO, de staatsbank waar ambtenaar Gerrit Zalm de scepter zwaait voor een salaris van 3/4 miljoen per jaar). Zij hebben Vestia inferieure financiële producten aangesmeerd.