Een harde les voor onze eigen poule des doods. Met zoveel instabiliteit en economisch noodweer mag niemand er op rekenen dat we het slechte nieuws van 2012 al kennen. Maar je komt er niet door je kraag op te zetten. Een crisis ga je te lijf met een betere organisatie, onorthodoxe maatregelen en realiteitszin. Het is met ons net als met onze klanten: het gaat er niet om wat we niet kunnen, maar om wat we nog wél kunnen. Een voorbeeldje. Als je vanuit de bijstand weer aan het werk komt, is dat meestal een tijdelijk, klein baantje. Vaak uitzendwerk. Maar ook dat levert iets op: geld, ervaring en zelfvertrouwen. Liever vier uur gewerkt dan veertig uur op de reservebank.
Ons werk is om het te organiseren. Maar hoe goed zijn wij in tijdelijk werk? Hoe gaan we om met praktische problemen als kinderopvang en toeslagen? En voorkomen wij geldnood als iemand zijn tijdelijke werk weer verliest? De flexibele arbeidsmarkt is een nieuwe realiteit. De vraag is hoe wij ons daartoe verhouden.
Organiseren dus. Het kan verbeelding zijn, maar ik hoorde Tom van ’t Hek grijnzen toen hij vertelde dat Griekenland en Spanje doorgaan naar de volgende ronde. De parallel met het economisch nieuws is niet te negeren. Regeringsleiders en financiële markten wachten ademloos op de kwartfinale, komende vrijdag: Duitsland – Griekenland. Duitsland wint. Desnoods in de verlenging.
René Paas Meer columns van René Paas vindt u hier.
René Paas (1966) is sinds 2009 voorzitter van Divosa, de vereniging van managers in het sociale domein van gemeenten. Daarvoor was hij voorzitter van CNV Vakcentrale. In deze functie vertegenwoordigde hij het CNV in polder, politiek en publiek. Eerder was hij onder meer wethouder in Groningen , organisatieadviseur en gemeenteambtenaar.
In zijn vrije tijd is René Paas toezichthouder bij het Fonds voor de Cultuurparticipatie, de Utrechtse zorgaanbieder AxionContinu en van de Hersenstichting. Daarnaast is hij voorzitter van het Zorginnovatieforum.
René Paas is getrouwd en vader van drie kinderen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Je hebt makkelijk lullen, Paas, met 2 dikke inkomens.
Hoorde laatst dat chronische bijstandstrekkers een extra toelage krijgen, een bonus voor jaren niksdoen.