Net als de snelweg A2 moet ook de A1 een corridor worden met meer rijstroken en parallelbaansystemen, waarmee het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het bestemmingsverkeer.
Schultz: A1 moet soort A2 worden
Net als de snelweg A2 moet ook de A1 een corridor worden met meer rijstroken en parallelbaansystemen
Nationaal belang
Dat is een van de infrastructurele projecten die minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) dinsdag heeft bekendgemaakt in het kader van haar ontwerp-Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte. Het aanpakken van Rijksweg 1 behoort tot de projecten die de VVD-bewindsvrouw van nationaal belang acht.
7,3 miljard
In totaal heeft ze voor investeringen de komende jaren 7,3 miljard beschikbaar. Naast het opknappen van de A1 wil ze de Rijnlandroute (bij Leiden) aanleggen, de Zuidas bij Amsterdam bereikbaar houden, de nieuwe westelijke oeververbinding Rotterdam realiseren en de A58 Eindhoven-Tilburg moderniseren.
Standaard breder
Schultz vindt dat snelwegen in Nederland standaard breder moeten worden aangelegd. Veel routes kennen nu nog 2x2 rijbanen. Als het aan Schultz ligt gaat dat veranderen. Op hoofdwegen buiten de Randstad, waar filevorming een probleem is, wordt 2x3 rijstroken de standaard. In de Randstad wordt de standaard 2x4 rijstroken. Schultz wil ook bestaande infrastructuur beter benutten. Daarom wil ze spits- en plusstroken eerder openstellen. Nu gaan die open bij 1500 auto's per uur, dat worden er 1350.
Investeringen
In de structuurvisie heeft Schultz meerdere plannen om het ruimtelijk beleid te wijzigen. Zo komt er meer bewegingsvrijheid voor regio’s terwijl het Rijk zich meer gaat richten op ruimtelijke belangen die van nationale en internationale betekenis zijn. Haar keuzes voor nieuwe investeringen in infrastructuur hangen daarmee samen.
Extra herrie
GroenLinks reageert afwijzend op het plan. ,,Spitsstroken vaker openstellen betekent extra herrie en uitlaatgassen voor omwonenden'', schetst Kamerlid Ineke van Gent dinsdag. ,,Normen zullen overschreden worden, want de berekeningen zijn gebaseerd op tijdelijke openstelling van de spitsstroken. Overschrijdingen kunnen leiden tot een bouwstop langs snelwegen en dan zijn we nog verder van huis."
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
10 jaar te laat, of eigenlijk nog veel langer, maar het gebeurt...
hoop dat eindelijk die a1 eens wat breder gaat worden, kunnen we weer doorrijden..
Wanneer volgt er een beslissing over het verlengen van de A15 richting A18 en A12 (knooppunt Oud-Dijk) zodat Rotterdam en Zeeland wat dichter bij Duitsland liggen, en Arnhem van een bende verkeersoverlast af is?