Acties
Met dat bedrag kunnen de drie steden extra investeringen doen in het openbaar vervoer, schrijft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Haar schrijven komt aan de vooravond van acties tegen haar plannen.
Efficiency
Schultz geeft ov grote steden 23 miljoen
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) blijft bij het standpunt dat het openbaar vervoer in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam…
Los van het aanbesteden, dat 120 miljoen moet opleveren, wil Schultz de steden korten met 45 miljoen euro. In totaal zouden ze dan 165 miljoen efficiencywinst moeten behalen. Na overleg met de steden is Schultz nu van mening dat de steden al veel efficiency hebben geboekt en daarom geeft ze ze weer 23 miljoen.
Aanbesteden
In het regeerakkoord is opgenomen dat de drie grote steden (G3) het stads- en streekvervoer moeten gaan aanbesteden. In de rest van Nederland is dit al gebeurd. De afgelopen maanden is de minister in overleg gegaan met de wethouders van de G3 om hun mening te peilen. Na die gesprekken heeft de VVD-bewindsvrouw besloten de steden tegemoet te komen, zodat de taakstelling wordt gerealiseerd, maar er ook geïnvesteerd kan worden.
Investeren
,,Ik sta voor een goed en efficiënt openbaar vervoer in dienst van de reiziger'', aldus Schultz maandag. ,,De stakingen die deze week plaatsvinden doen de reiziger, om wie het allemaal draait, tekort. Er zijn veel kansen om het met minder geld beter te doen. Ik hecht eraan dat de steden kunnen blijven investeren in goed en efficiënt openbaar vervoer. Ik kom tot de conclusie dat dit mogelijk is als ik de steden met 23 miljoen euro ontlast.''
Geen toeval
Het is geen toeval dat de minister maandag komt met een beperking van de ov-bezuinigingen in de drie grote steden. Dat zei een woordvoerder van vakbond FNV in reactie op de toezegging van de minister. Volgens hem is ,,de handreiking absoluut niet toereikend voor de problemen die ze gaat veroorzaken". Dinsdag begint in Amsterdam een 24 uursstaking van het openbaar vervoer . Daarna volgen Den Haag en Rotterdam.
Niet in verhouding
Volgens de bond staat de vermindering van de bezuiniging door minister Melanie Schultz van Haegen niet in verhouding tot het totale bedrag van de kortingen op het ov in de drie grootste steden van het land.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Grote fijnmazige netwerken aanbesteden is vragen om chaotische omstandigheden. Beter zou het zijn om daar de marktafstemming te realiseren, zoals het Vlaamse vervoerbedrijf De Lijn, die kent. Het inbesteden van de helft van lijnen door inschrijvers laten uitvoeren onder centrale aansturing en waarbij de gemiddelde prijs van het uitbestede deel bepalend is voor de andere helft die men zelf uitvoert.
Daarmee blijft de samenhang in stand en wordt tevens voldaan aan de regels inzake marktwerking,
De EU laat ook inbesteding toe met een marktconforme doelstelling. Vorig is het grote OV-netwerk in de stadsstaat Bremen inbesteed. De 110 jaar oude en vertrouwde Bremer Strasenbahn A.G. heeft de concessie voor 10 jaar gekregen. Het is uitstekend functionerend bedrijf. Het bedrijf heeft een sterk taakstelling meegekregen:
De kostendekkinggraad moet naar 65 procent (!), de klantgerichtheid moet nog verder verbeteren (marketingpolitiek) en er moet 27 kilometer (!!) lightrail worden aangelegd en ontwikkeld in 10 jaar tijd !
Het serviceniveau bij de BS is echter al een hoog. Het is een ondernemend en enthousiast overheidsbedrijf. Het personeel heeft er bovendien plezier in om daar te werken en straalt dat uit ! Hier kan het GVB een voorbeeld aan nemen. Ga eens kijken en ervaren hoe men het in Bremen doet. De vervoersprestatie is heel indrukwekkend, de modal split ligt er heel hoog.
nog zo'n onhandige minister in dit huishoudschool kabinet. waarom niet eerst aanbesteden en dan eventueel bezuinigen . maar bezuinigen lijkt het enige doel van deze blonde fantast.