Overslaan en naar de inhoud gaan

Haven wil meer 'duizendknoopdepots'

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft op de Maasvlakte deze maand een gronddepot ingericht voor afgegraven duizendknoopplanten. De berg van…

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft op de Maasvlakte deze maand een gronddepot ingericht voor afgegraven duizendknoopplanten. De berg van circa 125.000 kuub grond met wortels blijft zeker vijf jaar liggen. Daarna moeten de plantenresten geheel afgestorven zijn en is de grond weer herbruikbaar.

Plaag

De Japanse Duizendknoop is voor veel overheden inmiddels een grote plaag. De wortels van de plant kunnen meters diep komen, en verspreiden zich ook horizontaal zeer snel. De plant zorgt voor veel schade aan bestrating, en kan plantsoenen en groenstroken volledig domineren, waardoor andere plantensoorten worden bedreigd. Traditionele bestrijdingsmiddelen helpen nauwelijks, en gesnoeide en uitgegraven planten kunnen niet worden afgevoerd met snoeiafval, omdat ieder klein stukje van wortel en stengel weer kan uitgroeien tot een nieuwe plant.

Experimenten

Het depot is een van de experimenten die het Havenbedrijf dit jaar is begonnen om de haven duizendknoopvrij te maken. De grond komt van de Maasvlakte zelf, waar veel duizendknoop voorkwam. Inmiddels zijn alle planten, inclusief de grond en wortels, afgegraven en naar het depot gebracht. Het gaat in totaal om 7500 vrachtwagenladingen grond. Na het lossen van de lading werd iedere vrachtwagen ‘ontsmet’, zodat losse stukjes zich niet verder verspreiden.

Afgestorven

De verwachting is dat na een verouderingsproces van vijf jaar op de huidige berg de plant geheel is afgestorven en dat de grond weer kan worden gebruikt. Het Havenbedrijf zal het verouderingsproces blijven monitoren en wil daarnaast nog meer duizendknoopdepots aanleggen om de grond uit andere delen van het havengebied te storten.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bestrijden

Inmiddels zijn er in de Rotterdamse haven ook andere experimenten om de duizendknoop te bestrijden. Op glooiende taluds, waar het afgraven van grond te kostbaar is, wordt geprobeerd de plant te bestrijden met zout of zelfs het elektrocuteren van stengels en wortels. Ook wordt er gekeken hoe de plant reageert op verwarmingselementen. Volgens het Havenbedrijf moet in het voorjaar blijken hoe succesvol de experimenten zijn geweest.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in