Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stopt voorlopig met voorbereidingen voor ‘koop flexwoningen’, ook wel flexkoop genoemd. De organisatie keek samen met de overheid en marktpartijen of mensen een flexwoning zouden kunnen kopen op grond met een tijdelijke bestemming en met een hypotheek van 30 jaar. Het project wordt op pauze gezet, omdat te weinig gemeenten een herplaatsingsgarantie voor de woning kunnen geven.
Flexkoop komt niet van de grond op woningmarkt, zegt NHG
Onderzoek wijst uit dat te weinig gemeenten herplaatsingsgaranties kunnen bieden wanneer de tijdelijke woonbestemming afloopt

Het idee was bedoeld als betaalbare nieuwe mogelijkheid op de koopwoningmarkt voor starters. Flexwoningen op grond met een tijdelijke woonbestemming worden nu vooral verhuurd.
Vangnet
Als dit soort huisvesting in de verkoop gaat zou er wel een locatie moeten zijn die minstens vijftien jaar beschikbaar is en een garantie van de gemeenten dat er een nieuwe locatie beschikbaar zal zijn voor de woning. Onderzoek wijst echter uit dat te weinig gemeenten herplaatsingsgaranties kunnen bieden wanneer de tijdelijke woonbestemming afloopt, constateert NHG, dat vooral bekend is van zogenoemde NHG-hypotheken met een vangnet voor mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen.
Onzekerheid
De organisatie onderzocht of zij de onzekerheden rondom financiering voor deze woningvorm kon verminderen door de NHG-garantie in te zetten, bijvoorbeeld door restschuld af te dekken bij onzekerheid over herplaatsing. Die vraag kan inmiddels wel bevestigend worden beantwoord, stelt NHG.
Woningnood
Maar doordat er te weinig garanties zijn, ontbreekt het perspectief dat er op grotere schaal projecten komen. Dit maakt het voor geldverstrekkers lastig om financiering mogelijk te maken. ‘Zonde, want we staan klaar om via dit initiatief actief bij te dragen om de woningnood onder starters te verminderen’, zegt NHG-bestuurder Roald van der Linde.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.