Een interbestuurlijke studiegroep moet zich gaan buigen over de bekostiging van decentrale overheden. Dat wil de Tweede Kamer. Een donderdag aangenomen motie van Glimina Chakor (GroenLinks-PvdA) roept het kabinet op voor 1 oktober voorbereidingen te treffen.
Kamer wil interbestuurlijke studie naar decentrale financiën
Momenteel bestaat er een flink verschil van inzicht tussen de decentrale overheden en het rijk als het gaat om de financiële positie.

Formatie
Chakor diende de motie in bij de behandeling van het jaarverslag van het ministerie van BZK. De directe aanleiding voor de motie is de kabinetsformatie die na de verkiezingen van 29 oktober weer van start zal gaan. Chakor merkt in haar motie op dat zowel de Raad van State als de Studiegroep Interbestuurlijke en Financiële verhoudingen eerder adviseerden om als Rijk en decentrale overheden de kabinetsformatie gezamenlijk voor te bereiden.
Samenwerking
Die gezamenlijke voorbereiding is volgens GroenLinks-PvdA van groot belang omdat ‘elk kabinet voor het bereiken van ambities op belangrijke maatschappelijke opgaven goed moet samenwerken met de medeoverheden’. Momenteel bestaat er een flink verschil van inzicht tussen de decentrale overheden en het rijk als het gaat om de financiële positie van gemeenten en provincies. Hoewel experts benadrukken dat de bekostiging van provincies en gemeenten, zegt BZK dat het allemaal wel meevalt.
Studiegroep
De interbestuurlijke studiegroep uit de motie, wat dus een samenwerking tussen rijk en de decentrale overheden moet worden, moet van de Kamer advies uitbrengen met daarin een gedeelde probleemanalyse en mogelijke oplossingen. De Kamer vraagt ook dat in het advies onderscheid wordt gemaakt tussen verantwoordelijkheden van gemeenten en het rijk en dat er beleidsopties over het takenpakket en bekostiging van decentrale overheden worden geopperd.
Kabinet ontraadt
Demissionair minister Judith Uitermark ontraadde de motie omdat deze praktisch niet uitvoerbaar zou zijn voor de datum van 1 oktober. Wel wilde ze toezeggen dat er een ‘advies op hoofdlijnen met daarin een probleemanalyse en mogelijke oplossingen’ naar de Kamer zou worden toegestuurd. De samenwerking met de decentrale overheden leek dus voor het kabinet het struikelblok.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.