AI moet geen doel op zich zijn, maar een middel tot brede welvaart. Dit is de boodschap van de Sociaal-Economische Raad (SER) in het rapport AI & Werk dat de Raad maandag publiceerde. AI biedt kansen voor economische groei en maatschappelijke vooruitgang, maar brengt ook risico’s met zich mee.
SER: Betrek mensen bij ontwikkeling AI
De ontwikkeling van AI moet hand-in-hand gaan met sociale innovatie, schrijft de Sociaal-Economische Raad in een rapport.

Geen neutrale technologie
Inkomensongelijkheid, machtsconcentratie, verslechtering van arbeidsomstandigheden en discriminatie zijn de belangrijkste gevaren die de SER aanvoert in het adviesrapport. Het kabinet had begin vorig jaar gevraagd om deze analyse van de gevolgen die AI heeft voor de economie en de arbeidsmarkt.
De SER concludeert dat AI kan bijdragen aan brede welvaart, mits de technologie op een verantwoorde manier wordt ingezet. Dit vraagt om een goede balans tussen economische, sociale en ecologische belangen. AI is geen neutrale technologie, oordeelt de SER; de keuzes die mensen en organisaties maken bepalen de uitkomsten.
Hand-in-hand met sociale innovatie
AI kan de productiviteit verhogen, maar niet alle AI leidt tot productiviteitswinst. De effecten verschillen sterk per toepassing en sector. De zorgsector kan bijvoorbeeld profiteren van beeldherkenning en analyse, maar ook van spraakgestuurde rapportages. Aan de andere kant kan in distributiecentra de inzet van AI, die werkenden aanstuurt en beoordeelt, juist leiden tot minder werkplezier door verminderde autonomie en hogere werkdruk.
Volgens de SER moet technologische innovatie daarom hand-in-hand gaan met sociale innovatie. Mensen moeten betrokken worden bij de ontwikkeling en inzet van AI. De overheid krijgt een stevige opdracht door in te zetten op digitale vaardigheden en specifieker AI-competenties. De overheid moet goede digitale basisvaardigheden voor alle groepen in de samenleving ondersteunen, zodat iedereen gelijke kansen krijgt. Er moet regelgeving komen die de inzet van AI rechtvaardig maakt. De overheid moet de naleving van bestaande wetgeving, zoals de AVG, beter controleren. Verder raadt de SER aan scenariostudies uit te voeren naar de gevolgen van de inzet van AI voor de inkomensverdeling en sociale zekerheid.
De SER adviseert de overheid echter ook om te stimuleren dat de kansen die AI biedt, optimaal worden benut. Dat kan bijvoorbeeld door te regelen dat publieke en private investeringen in AI omhoog gaan. Ook kan de ondersteuning van mkb-ondernemingen bij de omarming van AI-toepassingen beter. Verder zou de overheid zich meer kunnen inzetten voor Europese samenwerking en voor de opbouw van een Europese infrastructuur voor AI.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.