Samen met het ministerie van EZ, Pianoo, de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat werd zijn gemeente beoordeeld door het publiek. De vijf kandidaten gaven antwoord op vragen over drie aspecten van de ‘2.0-gedachte’: hun betrokkenheid bij bestaande online activiteiten en -initiatieven in de samenleving, hun inzet van 2.0-werkwijzen en -instrumenten binnen de eigen organisatie, en hun samenwerking met burgers en partijen op zelf gecreëerde platforms (zoals eParticipatie-initiatieven).
Amsterdam is Overheidsorganisatie 2.0 van 2010
Amsterdam is verkozen tot Overheidsorganisatie 2.0 van het jaar 2010. De verkiezing vond plaats tijdens de Dag van de Ambtenaar 2.0 in…
“Laat zien aan je collega’s wat je aan het doen bent”, aldus Schoneveld, om het democratische karakter van de 2.0-beweging nog eens te onderstrepen. Volgens hem zijn er onder de Amsterdamse ambtenaren 145 actieve twitteraars. Binnenshuis ligt het gebruik van de nieuwe tools ook voor de hand, zegt Schoneveld. “De gemeentesecretaris stelt dat we allemaal 15 procent zullen moeten bezuinigen. We moeten het gewone werk beter organiseren en als het even kan ook nog duurzamer. Daar gaan we web 2.0-tools voor inzetten.”
Trots is Schoneveld ook op het ‘crowdsourcing’-initiatief van Amsterdam. Via de site Amsterdam Opent hoopt de gemeente nu passende antwoorden te vinden op vraagstukken als het fietsparkeerprobleem in de stad, of het juiste concept om van de Wallen het beste ‘red light district’ ter wereld te maken.