De invoering van de kilometerheffing wordt duurder dan gepland. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer.
Kilometerheffing wordt duurder
De invoering van de kilometerheffing wordt duurder dan gepland. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het onderzoeksbureau van de…
Dat bericht de Volkskrant. Het onderzoeksbureau concludeert dat de invoerings- én de exploitatiekosten van de kilometerheffing duurder zullen uitvallen dan gepland, terwijl de Tweede Kamer heeft geëist dat het de automobilist niets meer mag kosten dan nu voor automobiliteit wordt betaald. Bovendien mogen de kosten voor invoering en exploitatie niet hoger zijn dan vijf procent van de totale opbrengst, zo bedong de Kamer.
Het onderzoeksbureau concludeert echter dat er nog onduidelijkheid is over een nieuwe provinciale belasting op automobiliteit. Bovendien lijkt het erop dat automobilisten zelf moeten betalen voor het vervangen van de registratieapparatuur in hun auto. Dit zou in totaal ongeveer vierhonderd miljoen euro per jaar kosten en is niet meegerekend bij de exploitatiekosten. Gebeurt dit wel, dan bedragen de kosten 12,2 procent per jaar van de jaarlijkse opbrengst van de kilometerheffing.
Ook lijkt het erop dat de Kamer door de minister onder druk wordt gezet om snel besluiten te nemen, nog voordat alle informatie beschikbaar is. Zo hadden Kamerleden voor de zomer nog geen inzage in de resultaten van een tussentijdse toets, maar moesten ze al wel beslissen of het project door kon naar een volgende fase.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Camiel Eurlings (Verkeer) over de kilometerheffing.