De nieuw op te tuigen monitor voor de volkshuisvesting zou moeten opereren naar model van telecomwaakhond Opta en komt daarmee verder van de minister af te staan. Het valt echter nog te bezien of zo’n nieuwe toezichthouder de gespannen verhoudingen tussen de minister en de corporaties zal doen verminderen. Daarvoor is waarschijnlijk meer nodig.
Voetbal of handbal
In de voortgangsnotitie van de stuurgroep Meijerink, die minister Ella Vogelaar (PvdA, Wonen, Wijken en Integratie) onlangs naar de Tweede…
Waar het toezicht van de Opta is gestoeld op duidelijk beleid, zit er in het geval van de corporaties al enige tijd mist in de regels waaraan zij zich moeten houden. De afgelopen tien jaar groeide de kritiek op de corporaties, maar die uiten ook in toenemende mate hun frustraties over het beleid. Het voornemen van de Woningstichting Den Helder en De Veste uit Ommen om uit het publieke bestel te treden zijn daarvan de sprekende voorbeelden. De minister hoeft natuurlijk niet direct te buigen voor de wens van deze afvallige corporaties, maar dat het volkshuisvestingsbeleid aan renovatie toe is staat buiten kijf.
De minister zou er dus beter aan doen eerst eens goed te kijken naar de spelregels, voordat er al gesproken wordt over een nieuwe toezichthouder. Of zoals Jan Sinke, directeur van corporatie De Veste, het vorige week verwoordde: ‘we weten niet meer wat volkshuisvesting in Nederland is, spelen we voetbal of handbal?’ Zolang duidelijke contouren voor nieuw beleid ontbreken, zal de komst van een nieuwe monitor de frustratie bij de corporaties niet wegnemen.
Camiel Donicie