Maatregel van bestuur
Sites van overheid niet goed genoeg
Alle overheidssites moeten in 2015 toegankelijk zijn voor mensen die niet (goed) zien of horen. Nu zijn er bij 98 procent van de sites van…
Dat stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zijn speciale Webrichtlijnen opgesteld, die in 2015 door alle overheden moeten zijn nagevolgd. Wie dat straks niet heeft gedaan , krijgt een een algemene maatregel van bestuur aan de broek, dreigde het departement maandag.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Laten ze dan tegelijkertijd met de updates het mes zetten in de hoeveelheid sites. Bijv. Waarom overheid.nl en rijksoverheid.nl. En dan kan ik er waarschijnlijk nog wel 10 vinden. Dus niet alleen aanpassen, maar ook snoeien, scheelt een boel geld dat hier dan voor gebruikt kan worden.
Het is allemaal niet zo moeilijk en het is nog goedkoper ook, dus wat let die overheden? Zie www.drempelvrij.nl
De overheidsinformatie wordt ook voor iemand die geen last heeft van slechte ogen of oren steeds minder toegankelijk, zeker die van het Rijk. Toen ieder departement nog een eigen site had, was informatie veel beter te vinden. Dat geldt ook voor de kamerstukken. Parlando was vele malen beter dan de huidige officiële bekendmaking via overheid.nl, en las ook pretiger. Ook wereldvreemd is dat niet alle documenten, mn lagere overheden, (ook) niet als pdf zijn te downloaden. Dat is m.i. een veel gebruikeliker standaard.
Tot slot kan ik mij ergeren aan het feit dat veel EU-documenten niet in het Nederlands verschijnen. Volgens mij moeten alle EU stukken in alle europese talen verschijnen. Kennelijk durft de regering daaraan niets te doen. Wordt je niet meer lief gevonden?
De gemeente Dordrecht spant zich al jaren in voor de toegankelijkheid van haar website. De Dordtse website voldoet sinds 2004 aan de richtlijnen van het waarmerk Drempelvrij, prioriteit 1. Echter worden wij nu geconfronteerd met een behoorlijk dilemma: enerzijds willen wij gaan voor maximale toegankelijkheid, anderzijds willen wij de website inzetten als kanaal voor burgerpartecipatie waarbij wij bewust kiezen voor het gebruik van bestaande sociale media zoals twitter, facebook, hyves, youtube, enz. Willen wij user generated content integreren met en ontsluiten vanuit onze website, dan hebben wij per definitie geen (of in ieder geval veel minder) controle over de toegankelijkheid. Ik ben erg benieuwd hoe de gemeenten die webrichtlijnen compliant zijn, omgaan met dit spanningsveld.
De reacties van Sander en Patrizia laten mooi zien dat sommige richtlijnen stompzinnig zijn en lastig te implementeren. De reacties laten ook zien dat er gemeenten zijn die echt proberen een weg te vinden in die spanningsvelden en zoeken naar bruikbare oplossingen en niet alleen een kostenargument aanvoeren, want dat gebeurt natuurlijk ook. Ik vind dat je de verwantwoordelijkheid aan de gemeenten moet laten, de verantwoordelijkheid om te zoeken naar een weg in die spanningsvelden. De richtlijnen blijven een richtlijn, een advies, en moet je niet met zoiets belachelijks als een AMVB afdwingen. En inderdaad Peter, de rijksoverheid zou eens naar zijn eigen website moeten kijken want die is verschrikkelijk geworden.