De IT van de Belastingdienst staat er veel beter voor dan 2 jaar geleden, is de conclusie van McKinsey na herhaald onderzoek. Maar er moet nog veel gebeuren.
IT Belastingdienst op de goede weg
Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat de IT van de Belastingdienst er veel beter voor staat dan 2 jaar geleden.
Doorlichting
De informatievoorzieningsketen (IV-keten) van de Belastingdienst kampt al jaren met problemen. Een van de struikelblokken is het nieuwe Toeslagensysteem, een van de meest geldverslindende ICT-projecten van de overheid. In 2009 liet toenmalig staatssecretaris door McKinsey de IV-keten doorlichten. Dat is nu, twee jaar later, wederom gebeurd.
Kosten
McKinsey is positief. Ambities zijn bijgesteld, waarbij alleen projecten die voor de contiuïteit noodzakelijk waren zijn voortgezet. Ook is de IV-keten vereenvoudigd en zijn er meer IT-managers met IT-kennis gekomen. In een jaar tijd is ook het kostenniveau van de IV-keten met 97 miljoen euro verlaagd, ongeveer 15 procent van de kosten. Die kostendaling zal dit jaar niet opnieuw te realiseren zijn, maar volgend jaar moet er wederom 15 procent bezuinigd kunnen worden.
Productiever
Maar, waarschuwt McKinsey: "Voor het bereiken van deze doelstelling is een verdere verbetering van de productiviteit nodig." En daartoe ontbreekt vooralsnog afdoende zicht op de kosten binnen de IV-keten. Dat overzicht moet dus eerst gecreëerd worden. Ook op het gebied van professionalisering en continuïteit valt er nog genoeg te verbeteren. Zo moet bijvoorbeeld de samenwerking tussen bedrijfsonderdelen binnen de IV-keten beter en moet de mobiliteit van medewerkers gestimuleerd worden.
Geen maatregelen
Directeur-generaal Peter Veld van de Belastingdienst zegt blij te zijn op de goede koers te zitten. Hij zal de transformatie 'met kracht doortrekken'. Aanvullende maatregelen acht hij op dit moment niet nodig.
Op schema
In de tegelijkertijd verschenen 8e Halfjaarsrapportage Belastingdienst is staatssecretaris Weekers ook hoopvol over het geplaagde nieuwe toeslagensysteem (NTS), dat momenteel zeer stapsgewijs en beheerst wordt ingevoerd. De invoering kan volgens hem waarschijnlijk conform planning doorgaan, wat betekent dat het NTS in december 2011 volledig in gebruik zal zijn. Wel zal er druk ontstaan op de Belastingdienst, omdat ongeveer een half miljoen mensen door een wijziging in de systematiek een afwijkende toeslag zal krijgen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een positief bericht van mckinsey. dat is wer wat nieuws. is het rapport ook in te zien?
Tegenwoordig is het helemaal hot om de overheid te voorzien van slechtwerkende systemen. Kost miljarden. Zo hou je nog jaren werk en kun je maar facturen sturen. Ben je lekker belangrijk. Je koopt toch ook geen auto zonder motor?