Overslaan en naar de inhoud gaan

CNV zet in op 30-urige werkweek

Eerder onderzoek van CNV toonde al aan dat de 30-urige werkweek op groot draagvlak kan rekenen onder werkend Nederland. Bijna twee op de…

Nederland moet zo snel mogelijk toe naar een 30-urige werkweek. Het CNV gaat zich in veel sectoren daarvoor inzetten bij cao-onderhandelingen. ‘De overheid zou het goede voorbeeld kunnen geven door de werkweek terug te schroeven’, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Burn-out
Door de coronacrisis is het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit verdubbeld: van 11 naar 21 procent, zo blijkt uit recent onderzoek van de vakbond. ‘Honderdduizenden mensen zitten er doorheen. Hoog tijd voor een nieuwe balans,’ stelt de CNV-voorzitter.

Productiever
Eerder onderzoek van CNV toonde al aan dat de 30-urige werkweek op groot draagvlak kan rekenen onder werkend Nederland. Bijna twee op de drie ondervraagden denken dat met zo’n kortere werkweek gezond hun pensioenleeftijd te kunnen gaan halen en ook dat het aantal burn-outs vermindert. Een ander door velen genoemd voordeel is een lager ziekteverzuim en een betere werk-privébalans. Bijna de helft van de respondenten verwacht bovendien productiever en efficiënter te gaan werken.

Logisch moment
Nu de economie na de coronadip weer floreert, is het volgens de vakbond een logisch moment om over te schakelen naar een vierdaagse werkweek. ‘Onze wens is dat ook mensen die nu in kleine deeltijdbanen werken, straks 30 uur werken. Hiermee creëren we ook een betere balans tussen mannen en vrouwen’, aldus Fortuin. ‘In de praktijk pakt de kortere werkweek goed uit. Diverse proeven bij bedrijven tonen aan dat mensen gelukkiger zijn, efficiënter en productiever. IJsland loopt hierin voorop. Het zou mooi zijn als Nederlandse bedrijven volgen. Ook de overheid zou het goede voorbeeld kunnen geven door de werkweek terug te schroeven.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico uit Loenen

Mijn vader werkte nog 5,5 dag in de week, 48 uur. Bedrijfsarts kwam direct aan de deur als je je ziek meldde. We klagen nu steen en been dat er geen personeel meer te krijgen is, er wordt dus nog minder geproduceerd met 30 uur per week. Het klinkt allemaal niet erg goed economisch onderbouwd, zeker niet voor het effect op het BNP.

Op 6 september 2021, 15:10
Rood hesje

Nicooooooo: tijden veranderen! https://www.nu.nl/economie/6143812/experiment-me …
Gelukkig maar, anders hadden we zoals in de 19e eeuw en daarvoor nog kinderen onder de 16 die aan het werk waren of zoiets als een improductieve 48 urige werkweek, geen pensioen etc etc

Op 6 september 2021, 15:35
Nico uit Loenen

@RH, ik kan me nog herinneren dat een collega werknemer zijn excuses moest aanbieden aan de directeur omdat hij 10 minuten te laat kwam aankakken. Al het personeel stond dagelijks voor de dichte deur te trappelen totdat deze om 8 uur ´s morgens door de directeur werd geopend. Ja tijden zijn veranderd, en zo ook de productiviteit. Alleen boeren en mensen met eigen bedrijf weten nog wat echt werken is. IJsland is een slecht voorbeeld, die vangen alleen maar wat vis en corrupte bankdirecteuren, https://statice.is/

Op 6 september 2021, 16:55
K.M. Schaap

Ik ben hier enorm voor. In tegenstelling tot wat Nico aangeeft is de productiviteit nu veel hoger dan vroeger. Ja, ze werken veel meer uren maar het ging er verhoudingsgewijs een stuk relaxter aan toe. Als je iedereen 30 uur (ik zou zelf de norm op 32 uur zetten), kun je inderdaad de man-vrouw verdeling een stuk rechter trekken. Ik vind wel dat de inactieven (m.u.v. van de gepensioneerden) dan net als alle anderen aan het werk moeten.

Op 7 september 2021, 07:57
Paul

Slimme inzet van CNV. Nederlanders zijn heel productief, helaas vertaald dit zich al jaren niet in een bijbehorende loonstijging. Logisch is om dan minder te gaan werken.
Heb ik meteen meer tijd voor m'n tweede baan ;)

Op 7 september 2021, 10:41
Nico uit Loenen

CBS Data 2020/2021 daling arbeidsproductiviteit bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/27/arbeidsp …
Maar inderdaad wel veel hoger dan "vroeger".... Slecht momentum dus van het CNV in de huidige corona crisis.

Op 7 september 2021, 15:41
H. Wiersma

Bij het CNV zijn ze kennelijk helemaal de kluts kwijt. Nederland schreeuwt weer om arbeidskrachten en het CNV wil de werkweek inkorten naar 30 uur. Wel even verstand gebruiken.

Op 7 september 2021, 17:26
doeterniettoe

Goed plan. Als de enorm gestegen (en nog steeds stijgende) arbeidsproductiviteit niet financieel wordt beloond, dan maar in tijd. Daarnaast is het ook gezonder voor mensen (dus minder ziekteverzuim) en kan je in die tijd meer dingen doen waar je nu niet aan toekomt, bijvoorbeeld mantelzorg. Hetzelfde geldt overigens ook voor de werkgever, ook voor hen is minder stress veel gezonder.

Op 8 september 2021, 14:33
H. Wiersma

@doeterniettoe. Het afremmen van de binnenlandse productie en concurrentiepositie t.o.v. andere landen is in de gegeven situatie een betere methode. Dit is vooral te bereiken via verbetering van de lonen met een extra accent op de minimumlonen. Ook de AOW en aanvullende pensioenen zijn toe aan een hoogst noodzakelijke inhaaloperatie. Daar hoor je vakbonden niet of nauwelijks over.

Op 9 september 2021, 11:14
Gerben

Focus eerst eens op een fatsoenlijke CAO / nullijn

Op 10 september 2021, 13:00
H. Wiersma

Mijn ervaring is dat een vermindering van het aantal werkuren helemaal niet leidt tot meer productiviteit:


de vermindering van het aantal uren leidt over het algemeen tot meer werkachterstanden en niet tot meer werknemers in het bedrijf.


de productie moet namelijk (nagenoeg) door hetzelfde aantal werknemers worden verricht met aanzienlijk minder uren.


er is alweer een schreeuwend tekort aan werknemers.


urenvermindering kan alleen functioneren bij een tijdelijke situatie van een te groot personeelsbestand in vergelijking met het te verrichten werk (voorkomen van ontslag).


5.. een dergelijk proces zal dus zonder goede redenen slechts tot (nog) meer stress en burn-outs leiden.

wanneer zou deze rat-race eindigen?

Op 13 september 2021, 15:00

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in