Advertentie

Vieren of niet? 50 jaar banden met China

De diplomatieke relaties met China bestaan 50 jaar. Het jubileum kan een reden zijn om de banden aan te halen.

08 april 2022
Oeigoeren-demonstratie.jpg

VNG: 'Het is aan de decentrale overheden zelf'

Gemeentekoepel VNG heeft een pagina ingericht om ‘vijftig jaar diplomatieke relaties met China’ onder de aandacht te brengen, maar benadrukt niet te gaan over het ‘vieren’ van dat jubileum.

Principal recruitment consultant

BMC
Principal recruitment consultant

Klantmanager Werk Brabant

BMC
Klantmanager Werk Brabant

Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat Nederland diplomatieke relaties aanknoopte met de Volksrepubliek China. Om dat te vieren ontwierp Buitenlandse Zaken (BZ) een logo dat overheden kunnen gebruiken, zo meldt de VNG op haar website. Ook wordt vermeld dat Nederlandse diplomatieke posten in China het graag van gemeenten vernemen als ze wat gaan organiseren. Meer dan veertig gemeenten en een aantal provincies onderhouden relaties met decentrale overheden in China. Het gouden jubileum kan aanleiding zijn de banden aan te halen.

De webpagina over en het bericht in de nieuwsbrief zijn geen aanmoediging om feest te vieren, benadrukt een VNG-woordvoerder. ‘De VNG spreekt zich niet uit over de voortzetting of het wel of niet moeten vieren van een partnerband; dat is aan de decentrale overheid zelf. Wel geven veel gemeenten aan dat het belangrijk is om maatschappelijke thema’s, waaronder mensenrechten, een centrale plaats te geven binnen de relatie met China.’

In dat kader organiseerde de VNG vorig jaar met BZ en Amnesty International een dag voor ambtenaren over hoe om te gaan met China rondom thema’s als mensenrechten en de onderdrukking van minderheden. Praten over gevoelige onderwerpen doe je met de Chinezen niet zomaar, was de conclusie. ‘De insteek moet passend zijn op het niveau waarop de dialoog plaatsvindt, want een stadsbestuurder in het oosten van China heeft zelf geringe invloed op eventuele misstanden in andere delen van het land,’ aldus de VNG.

‘Het onderwerp moet een link hebben met provincies en steden zelf. Het is krachtiger en effectiever om het niet in het algemeen over mensenrechten te hebben, maar om dit specifieker te maken en toe te spitsen op iets wat speelt onder de bevolking in de regio.’ Het is nog niet duidelijk welke gemeenten evenementen willen in het teken van het gouden jubileum. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Met landen zonder persvrijheid en vrije meningsuiting valt weinig feest te vieren. De bewijzen en nadelen liggen voor het oprapen.
Advertentie