Rijke Rotterdammers moeten hun portemonnee trekken om startende bedrijven te sponsoren. Die oproep doet de Rotterdamse economiewethouder Maarten Struijvenberg donderdag in het AD. Aanleiding zijn de nieuwe cijfers uit de Economische Verkenning Rotterdam (EVR).
Wethouder: rijken moeten starters sponsoren
Vermogende Rotterdammers moeten de 'angel investors' van de stad worden en investeren in kleine bedrijven die bij banken geen krediet…
Oliemannetje
Uit die verkenning blijkt dat het voor het midden- en kleinbedrijf moeilijker is om investeerders te vinden. 'Banken willen deze bedrijven nog steeds niet makkelijk geld uitlenen', aldus de wethouder. Daarom zou hij graag zien dat vermogende Rotterdammers of bedrijven in de stad een handje helpen. Hij noemt ze de 'angel investors' van de stad. Crowdfunding - een alternatieve manier om investeringsgeld bijeen te krijgen - komt in Rotterdam nog moeilijk van de grond. Struijvenberg wil de komende jaren als oliemannetje proberen mensen bij elkaar te brengen: de één met geld, de ander met een idee voor een bedrijf.
Groei hoogopgeleiden
Over het algemeen gaat het economisch gezien beter met de regio Rotterdam-Rijnmond, blijkt verder uit de verkenning. Met een groei van 0,8 procent in 2014 klimt de regio langzaam uit het dal. Opvallend is de groei van het aantal hoogopgeleiden in Rotterdam. In 2008 was 33 procent van de bevolking hoogopgeleid. Nu is dat 38 procent. (ANP)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
lekker makkelijk wethouder. Doe 't dan breder en verhoog de vermogens - en bedrijfsbelastingen van vooral de grotere bedrijven. Beiden laten een steeds grotere scheefgroei zien die ten koste is gegaan van de factor arbeid. En dat is de motor waar de start-ups 't van moeten hebben. Arbeid en zweetdruppels.
Beleid maken met de portemonnee van een ander kan ik ook. Dat is echt PvdA beleid (Portemonnee van de Ander). Het is natuurlijk allemaal kletskoek en dat in de stad Van Niet Lullen, maar Poetsen of Geen Woorden, maar Daden. Als de wethouder echt zo betrokken is bij de economie van zijn stad, dan zou samen met creatieve onderners een PPS-organisatie voor ondernemerskapitaal moeten oprichten. Dat gebeurt in de Verenigde Staten ook. De gemeente hoeft er geen sloten subsidie in te pompen, maar moet vooral garant staan en zorgen voor goodwill en contacten, ondernemers zijn er om te ondernemen en bedrijfsrisico's te nemen. Verder kan de gemeente faciliteiten bieden in de vorm van een schappelijke aanvangshuur in leegstaande panden. En wat vooral belangrijk is, is dat de gemeente Rotterdam actief en ook financieel het MBO-vakonderwijs gaat stimuleren ! Dat is pas investeren in de stad.