Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten en provincies: voorkom stilstand

Deze maand besluit de Tweede Kamer welke onderwerpen controversieel worden verklaard en dus pas worden behandeld als er een nieuw kabinet is

Mark Rutte
Demissionair premier Mark Rutte is bij de komende Tweede Kamerverkiezingen niet meer beschikbaar als lijsttrekker van de VVD. − ANP/Phil Nijhuis

Gemeenten, provincies en waterschappen willen voorkomen dat het land tot stilstand komt. In een brief aan de Tweede en Eerste Kamer doen zij een dringend beroep om over asielopvang, woningbouw, stikstof, koopkracht en jeugdzorg concrete afspraken te maken met de decentrale overheden, omdat stilstand ‘echt onverantwoord’ is.

Belangen geschaad

‘Dat schaadt de belangen van onze inwoners’, schrijven de voorzitters van de koepels van gemeenten (VNG), provincies (IPO) en de waterschappen (Unie van Waterschappen) in een gezamenlijke brief.

Het kabinet viel vrijdagavond over asielafspraken en is nu demissionair. Deze maand besluit de Tweede Kamer welke onderwerpen controversieel worden verklaard, wat betekent dat ze pas worden behandeld als er een nieuw kabinet is. De koepels dringen er echter op aan de Spreidingswet toch te behandelen. Dit wetsvoorstel moet zorgen voor een eerlijke en evenredige verdeling van asielzoekers over alle gemeenten.

Uitkoopregelingen door laten gaan

De drie koepels willen daarnaast dat het Rijk, gezien de urgentie, doorgaat met de transitie van het landelijk gebied. De uitkoopregelingen van het rijk voor boeren moeten overeind worden gehouden, bepleiten de drie koepelvoorzitters. Het gaat om de regeling voor piekbelasters en een algemene beëindigingsregeling.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Gebrek aan duidelijkheid en perspectief

Ook toezeggingen rondom een vrijwillige provinciale aankoopregeling en regelingen voor verplaatsing, innovatie en extensivering moeten worden nagekomen. De zogeheten versnellingsgelden moeten eveneens doorgaan. Gebrek aan duidelijkheid en perspectief voor boeren is bij de transitie van het landelijk gebied een groot probleem, benadrukken de koepels.

Wanneer deze wetgeving op zich laat wachten zullen de tekorten in de jeugdzorg en de wachtlijsten nog sneller oplopen

Jeugdzorg en wachtlijsten

Ook wetgeving om de jeugdzorg te verbeteren is noodzakelijk. Recent is na moeizame onderhandelingen een akkoord over verbeteringen gesloten. De Tweede Kamer heeft moties aangenomen waarin deadlines zijn gesteld om een aantal maatregelen in wetten vast te leggen. ‘Wanneer deze wetgeving op zich laat wachten zullen de tekorten in de jeugdzorg en de wachtlijsten nog sneller oplopen’, schrijven de voorzitters. Ze vinden dat een ‘onverantwoorde situatie’ voor zowel jongeren als gemeenten.

De afspraken over het versneld bouwen van betaalbare woningen en dertig procent betaalbare huurwoningen moeten eveneens gestand worden gedaan.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Verkiezingen niet voor half november

Ondanks het risico dat veel wetgeving tot stilstand komt, heeft de VNG de Tweede Kamer gevraagd de verkiezingen niet eerder dan in de tweede helft van november te laten plaatsvinden. Eerder kan niet, schetst de VNG. Zo moeten onder meer nog stembiljetten geregeld worden, goede locaties voor stembureaus worden gevonden én moeten deze stembureaus ook bemenst worden.

De VNG meldt dat het normaal gesproken acht tot negen maanden kost om verkiezingen goed voor te bereiden. Dit proces kan sneller, ‘maar er moet rekening worden gehouden met een aantal factoren die maken dat een te grote versnelling niet verantwoord zal uitpakken’. Zo wijst de VNG erop dat het regelen van de stempassen en de stembiljetten (onder meer het bestellen en het drukken ervan) normaal negentien weken duurt.

‘Veel vrijwilligers hebben na de intensieve PS/WS verkiezingen van maart jl. aangegeven geen stembureaulid of teller meer te willen zijn. Het zal dan ook veel moeite gaan kosten de stembureaus te bemensen. Gemeenten zullen alles op alles moeten zetten om richting medio november voldoende mensen te werven’, aldus de VNG.

Zorgvuldigheid loopt gevaar

Ook hebben gemeenten een lage bezetting, wat volgens de VNG tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in maart tot ‘onverantwoorde situaties’ heeft geleid. Zo waren medewerkers anderhalve dag achtereen in touw. ‘Die situatie is niet veranderd. Dit betekent dat een te korte voorbereidingstijd ertoe zal leiden dat de zorgvuldigheid die nodig is om de verkiezingen te organiseren gevaar loopt.’

De Kiesraad zei vrijdag na de val van het kabinet al dat de verkiezingen op z'n vroegst half november worden gehouden. Zo moeten nieuwe partijen bijvoorbeeld nog de kans krijgen zich te registreren.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos

Hoezo voorkom stilstand... er gebeurd al tijden helemaal niets meer dankzij allerlei regels die we ons zelf en Brussel opgelegd hebben; men is letterlijk uitgeteld, Nederland is moe.

Op 14 juli 2023, 20:03

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in