Tellen
De NVVB baseert haar mening op het verloop van de afgelopen Europese verkiezingen in juni. Medewerkers van stembureaus waren volgens de vereniging tot diep in de nacht bezig met het tellen van de biljetten. Ook de administratieve afhandeling, het invullen van het proces verbaal, leverde stembureauleden de nodige hoofdbrekens op.
Kans op fouten
NVVB voorzitter Cees Meesters waarschuwt voor problemen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, waar de verwachte opkomst hoger ligt dan bij de Europese verkiezingen. 'De kans op fouten is dan groter', aldus Meesters.
'Stemmen met potlood belastend voor gemeenten'
Het stemmen met potlood en het handmatig tellen van de stembiljetten achteraf is belastend voor gemeenten. Dat vindt de Nederlandse…
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik val van mijn stoel! Zolang het stemrecht bestaat gaat dit met potlood en formulieren. En dan is het nu plots belastend en kansen op een foutenmarge? Nou, dan maar alle verkiezingen-met-potloodje uit de geschiedenis corrigeren, lijkt me. En belastend? Toe maar. Het bemensen van stembureau's is nooit een probleeem geweest. En ook de tellingen niet. Ik vind dit een zeer ongenuanceerd verhaal van de NVVB.
Het tellen van de stembiljetten kan eenvoudige als er ook een maimum aan het aantal partijleden op de lijst wordt gesteld.
Zo hebben hele kleine partijen vaak tot 30 leden op hun lijst en halen maar 4 zetels of zo.
Bij de Europese verkiezingen waren er lijsten met 40 leden, terwijl er voor Nederland maar 27 zetels te behalen zijn!
Ja, ik weet het voorkeur stemmen en zo , maar een partij die maar 10 zetels kan verwachten moet dan maar maximaal 15 mensen op hun lijst plaatsen. Een kwestie van dicipline binnen de partijen.
Dat zou al enorm schelen bij het tellen, want we moeten ook op voorkeur tellen. Wat ook zou kunnen is op de avond van de verkiezing alleen op partij tellen en de blanco en ongeldieg biljetten er uit halen, en dan de volgende dag (of gedurende de de nacht) met machines die de biljetten electronisch lezen / scannen en op voorkeur laten tellen.
Ook bij de Europese verkiezingen mocht ik op het stembureau zitten. Het opnieuw met potlood stemmen is vooral een stap terug in de tijd. Afgedwongen omdat de stemmachines te fraude gevoelig zouden zijn. Alsof met een potlood dit niet mogelijk is. Als stembureau lid kun je zonder problemen gemakkelijk even een aantal extra stembiljetten invullen met jouw favoriete partij. Daarom snel weer terug naar de stemmachine!
Ik ben stembureaulid geweest. Op mijn stembureau waren we eensgezind: volgende keer niet weer zitten als de stembussen tot 21.00 uur open blijven en de stemmen daarna met de hand moeten worden geteld. Of we stoppen om 23.00 uur, en gaan de volgende dag verder. Maar dan is er niet dezelfde avond al een verkiezingsuitslag!
Als de heer Van Wolferen weer even op zijn stoel is gekropen kan ik m zeggen dat het inderdaad niet meeviel. Bovendien zijn er in het hoofstembureau waar ik zat behoorlijk wat verkeerd ingevulde formulieren binnengekomen, die ter plekke gelukkig wel gecorrigeerd konden worden.
Terug naar papier is in logistieke zin een enorme stap terug en mijn persoonlijke mening is dat de gevaren van digitaal stemmen schromelijk overdreven worden (maar mijn mening zal wel niet veel uithalen).
Gemeenten moeten er aan wennen dat het veel extra menskracht kost om de stemmen te tellen en dat de kosten voor vergoedingen daarmee aardig kunnen oplopen.
Het stemmen met het potlood is niet alleen belastend voor de gemeente. Ook en vooral voor die vele vrijwilligers die hieraan veel meer tijd kwijt zijn dan met de stemcomputer het geval was. Bovendien slaat de overheid een flater in het computertijdperk!