Druk van gemeenten
Alle minima vrijgesteld van waterschapsbelasting
Het waterschap Veluwe gaat als laatste schap in Nederland alle mensen met een inkomen op bijstandsniveau vrijstellen van de…
Gemeenten stellen al langer dat inwoners met bijstand geen lokale belasting betalen. Het is onder druk van de gemeenten in het gebied dat het waterschap de norm nu gelijk trekt, zo geeft woordvoerder Hans van Boven toe. ‘Het is voor iedereen overzichtelijker als van hetzelfde inkomen uitgaan’.
Beetje meer
De ophoging van de ondergrens zal wel betekenen dat ingezetenen met een inkomen boven bijstandsniveau ‘voor een beetje meer’ zullen worden aangeslagen. ‘Het is moeilijk in te schatten hoeveel het ons gaat kosten. Op basis van eenzelfde ophoging die andere waterschappen eerder hebben doorgevoerd, denken we een bedrag van vier ton mis te zullen lopen’, aldus Van Boven.
Gemeentetoets geldt
Om de kosten deels terug te verdienen zal het waterschap de toetsing van het inkomen van de gemeentes overnemen. ‘We verwachten veel meer aanvragen voor kwijtschelding. Dat allemaal zelf controleren is voor ons geen doen’, stelt Van Boven. Samenwerking met de gemeenten is daarom noodzakelijk: een briefje waaruit blijkt dat ze zijn vrijgesteld van gemeentelijke belasting zal volstaan om ook geen waterschapsbelasting meer te hoeven betalen. Het gaat volgens de woordvoerder om een bedrag van maximaal rond de 180 euro per jaar.
Eigen woning
‘Dit is opgebouwd uit zuiveringsheffing plus de vaste ingezetenen omslag. Inwoners die nu meer betalen omdat ze ook voor hun eigen woning worden aangeslagen komen niet in aanmerking voor kwijtschelding. Evenals de gemeenten zien wij het eigen huis als vermogen en dus leven die mensen automatisch boven bijstandsniveau’.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het gesjoemel met belastingen als de OZB en de waterschapsbelasting sterkt mij in de overtuiging dat deze belastingen geheel overboord moeten en via een verplichte aangifte van de loon - en inkomstenbelasting van alle ingezetenen van Nederland zou moeten lopen. Dat scheelt gelijk weer een aanzienlijke hoeveelheid bureaucratie bij gemeenten en waterschappen.