VVD, CDA en Lokaal Brabant in de Brabantse Staten hebben hun samenwerking met Forum voor Democratie opgezegd. Daarmee spat de coalitie van CDA, VVD, Forum en de lokale partij, die een jaar geleden begon, weer uiteen.
Coalitie Brabant spat uiteen
VVD, CDA en Lokaal Brabant in de Brabantse Staten hebben hun samenwerking met Forum voor Democratie opgezegd. Daarmee spat de coalitie van…
Smolders
De VVD zegde het vertrouwen donderdag als eerste op. Voor deze partij was de aanleiding het vertrek van FVD'er Hans Smolders uit de provinciale politiek. Smolders stapte over naar de Tweede Kamer in Den Haag, waar hij onlangs samen met onder anderen Wybren van Haga zich van Forum afsplitste voor een nieuwe driemansfractie.
Veel incidenten
Met Smolders' vertrek was voor de VVD de maat vol. ‘Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die de VVD zwaar op de maag liggen. Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is nu voor de VVD de directe aanleiding om het vertrouwen op te zeggen. Met dit vertrek worden de gemaakte afspraken over bestuurlijke stabiliteit die nodig zijn voor een slagvaardig bestuur niet meer nagekomen,’ laat de partij donderdag weten in een persbericht.
Moreel kompas
Het CDA kwam vervolgens met een soortgelijke verklaring. ‘Het afgelopen jaar heeft een groot aantal FVD-incidenten plaatsgevonden die het CDA niet in de koude kleren zijn gaan zitten’, aldus de christendemocraten in een verklaring. ‘Het recente vertrek van weer een FVD-Statenlid is voor ons de druppel die de emmer deed overlopen. Het was niet stabiel en het morele kompas was zoek.’
Negatieve invloed landelijke FvD-incidenten
De liberalen spreken van ‘een negatieve spiraal aan incidenten’ rond FVD, waarin te veel energie moest worden gestoken. ‘De Brabantse FVD-fractie is flink uit elkaar gevallen’, aldus de VVD Brabant. ‘Drie van de negen originele Forum voor Democratie-zetels zijn naar Groep Rutjens gegaan. Forum voor Democratie vult maar vier van hun overige zes zetels op. Voor de twee lege zetels heeft Forum voor Democratie geen mensen beschikbaar. Daarnaast is gebleken dat 'Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant' niet vol te houden is. Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum voor Democratie van negatieve invloed op de politiek in Brabant.’
Diverse incidenten
In navolging van de VVD en het CDA zegde later op de dag ook de eenmansfractie de samenwerking op. Lokaal Brabant maakte deel uit van de coalitie om die aan een meerderheid te helpen. Net als VVD en CDA wijst Lokaal Brabant, die één gedeputeerde levert, op wat genoemd wordt 'diverse incidenten rond FVD, de afsplitsing met Groep Rutjens en het vertrek van een aantal FVD-Statenleden'. Volgens de fractie is er daardoor geen bestuurlijke stabiliteit meer.
Belang van Brabant
Gedeputeerde Wil van Pinxteren van Lokaal Brabant blijft nog aan om de provincie in de crisis te blijven besturen, net als zijn vier collega's van CDA en VVD. Beide gedeputeerden van FVD laten vrijdag tijdens de Statenvergadering in Den Bosch weten wat ze gaan doen. FVD-gedeputeerde Eric de Bie noemde het opzeggen van de samenwerking met zijn fractie eerder op donderdag 'onverantwoordelijk en niet in het belang van Brabant'. (ANP)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Waar was het morele kompas van het CDA toen ze in zee gingen met de FvD. Het excuus van het CDA is natuurlijk: "Wir haben essnicht gewusst."En nu geen geroeptoeter dat het ongepast is om deze vergelijking te maken, want het clubje FvD-ers gaat bewust over de grens van het fatsoen heen. Elke vergelijking met de vroege Nazi's is volkomen terecht.
Afgelopen Koningsdag, om zes uur ’s middags liet een zekere Camille Meloen van zich horen op Twitter. Hij beklaagde zich over het hoge percentage immigranten in Brussel. ‘In Brussel-stad,’ zo schreef hij, ‘heeft meer dan 80 procent [een] buitenlandse achtergrond. Vergeet niet dat dit slechts eerste en tweede generatie immigranten zijn. Als we naar de jeugd kijken, vermoed ik dat nog geen 10% inheems zal zijn…’ Om 19.20 uur op diezelfde dag antwoordde Thierry Baudet op deze post van Camille Meloen. Hij schreef: ‘Wordt tijd dat we een escape-strategie ontwikkelen, vrienden. Madagascar of zoiets.’
Onze Thierry Baudet, geachte afgevaardigde in de Tweede Kamer van de Staten Generaal en politiek leider van het FVD, die volgens zijn eigen nadrukkelijke verklaringen niets te maken wil hebben met nazisme, antisemitisme en racisme, suggereert op Twitter dat dit Madagaskarplan, deze prelude op Auschwitz, wellicht een goede oplossing zou zijn voor het als hoog ervaren percentage inwoners met een buitenlandse achtergrond in onze steden. Niemand komt nu nog weg met "dat wist ik niet van de FvD, dit is bewuste respectloze retoriek met het doel om de grenzen te verleggen naar meer ruimte voor extremisme. Daar is niks onschuldigs aan.