Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer mensen in dienst bij de overheid

Bij de provincies en de Rijksoverheid zijn de beloningen per gewerkt uur het hoogst

Personeel
− Beeld: Shutterstock

Het arbeidsvolume binnen de overheidssector, uitgedrukt in voltijdsbanen (fte), is de afgelopen zeven jaar onafgebroken gegroeid. Daarvoor liet de sector juist zeven jaar lang een daling zien. In 2024 kwam het totale arbeidsvolume uit op 1,1 miljoen fte.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De overheid is hier breder gedefinieerd dan alleen de Rijksoverheid en decentrale overheden zoals gemeenten, provincies en waterschappen. Ook het gesubsidieerd onderwijs en overige overheidsinstellingen, zoals de politie en ProRail, worden tot de overheid gerekend.

Kredietcrisis

Tussen 2018 en 2024 vond de grootste toename in arbeidsvolume plaats in het gesubsidieerd onderwijs (+54.000 fte, +15 procent), bij de Rijksoverheid (+51.000 fte, +30 procent) en bij gemeenten (+28.000 fte, +18 procent). In totaal groeide de overheidssector in die periode met 154.000 fte, een stijging van 16 procent. De groei markeert een kentering na jaren van krimp, veroorzaakt door bezuinigingen die volgden op de kredietcrisis in 2008. Sinds 2018 neemt het aantal fte’s weer jaarlijks toe.

Hoogste en laagste beloning

In 2024 bedroeg de gemiddelde beloning binnen de overheidssector 54 euro per gewerkt uur. Deze vergoeding omvat niet alleen het loon, maar ook sociale premies die betaald worden door de werkgever, zoals pensioenpremies. De hoogste beloningen per uur werden betaald bij de Rijksoverheid en de provincies. De laagste beloning werd geregistreerd bij gemeenschappelijke regelingen, waaronder veel sociale werkplaatsen vallen met relatief laagbetaalde functies.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Inhuur

De overheid gaf vorig jaar ruim 97 miljard euro uit aan personeelsbeloningen. Dat bedrag komt overeen met ongeveer 19 procent van de totale overheidsuitgaven, een aandeel dat al jaren nagenoeg constant blijft. In 2024 bedroeg het totale arbeidsvolume binnen de overheidssector ruim 1,1 miljoen fte. Het gesubsidieerd onderwijs is goed voor het grootste aandeel (36 procent), gevolgd door de Rijksoverheid (20 procent) en de gemeenten (16 procent). Ingehuurd personeel is in deze cijfers niet meegerekend.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma

Worden er in het kader van de gelijkstelling van arbeidsvoorwaarden en arbeidsregelingen met het Bedrijfsleven inmiddels ook sociale werkgeverslasten afgedragen aan de relevante Sociale Fondsen? Of zijn die nog begrepen in het genoemde uurloon?

Op 2 juli 2025, 15:00
Hielco Wiersma

Deze uitbreiding van het aantal arbeidsplaatsen bij met name het Rijk duidt nog eens op de noodzaak om met spoed te dereguleren. Daaraan zal nu toch eens prioriteit moeten worden gegeven.

Op 2 juli 2025, 15:12

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in