Advertentie

Leids erfgoed en Cees Waal

Over het beleid van politicus Cees Waal (1943-2011) is deze week het boek ‘De stad en de wethouder’ verschenen. Het is geschreven door Frits van Oosten. In ‘De stad en de wethouder’ beschrijft Van Oosten de weerstanden, conflicten en ruzies, maar vooral de resultaten van het beleid van PvdA-wethouder Cees Waal.

12 mei 2017

Het singelpark is in deze dynamische periode geboren, met de universiteit wordt afgesproken dat het Doelenterrein voor een derde deel bestemd blijft voor sociale woningbouw en als de Stevenshof bebouwd moet worden, komt er geen snelweg langs de wijk.

Eind jaren zestig is de binnenstad van Leiden ernstig in verval geraakt. Het stadsbestuur ziet begin jaren zeventig geen kans om de verpaupering, de verkrotting van de binnenstad tegen te gaan. Een draconisch wegenplan zou de binnenstad onherkenbaar hebben veranderd, maar geldgebrek voorkomt deze ramp. Als er in 1974 een links college aantreedt, gaat het roer definitief om. Een keerpunt in de Leidse geschiedenis’, schrijft Van Oosten in het bij uitgeverij Ginkgo uitgegeven boek. Van Oosten was zelf in Leiden politiek actief van 1976 tot medio 1983 als fractievoorzitter van de toen nog PPR. Later was hij onder meer directeur van Libertas Leiden.

Bestuurlijke carrière
Cees Waal kwam in 1970 in de gemeenteraad van Leiden. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig was hij er wethouder en loco-burgemeester. Medio jaren tachtig werd hij benoemd tot burgemeester van Deventer. Nadien was hij onder meer waarnemend burgemeester in Castricum, Sassenheim en Delfzijl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie