Overslaan en naar de inhoud gaan

Limburg hoort al 150 jaar bij Nederland

Limburg maakt donderdag precies 150 jaar deel uit van Nederland. In Maastricht wordt deze mijlpaal herdacht met een symposium en een…

Limburg maakt donderdag precies 150 jaar deel uit van Nederland. In Maastricht wordt deze mijlpaal herdacht met een symposium en een feestelijke bijeenkomst van Provinciale Staten. Onder meer minister Ronald Plasterk spreekt het symposium toe.

1867 

Op 11 mei 1867 voegde een door de grote mogendheden gedicteerd Verdrag van Londen het verdeelde Limburg toe aan Nederland. Tot op dat moment was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom, waarbij alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving bij Nederland hoorden. In 1866 viel de Duitse bond uit elkaar. Een jaar later kwam Limburg definitief bij Nederland. Limburg had in 1830 meegedaan met de Belgische opstand tegen de 'Hollandse' overheersing. In 1839 kwam aan dit avontuur een eind en werd Limburg in tweeën gesplitst: een oostelijk en een westelijk, Belgisch deel.

Duits officiële taal

Veel Limburgers bleven echter verlangen naar hereniging met België en de separatisten kenden een grote aanhang. Met Nederland hadden veel Limburgers niets op. In grote delen van Zuid-Limburg was Duits toentertijd de officiële taal. Pas na de Eerste Wereldoorlog maakte het Duits in oostelijk Zuid-Limburg plaats voor het Nederlands. Maastricht kende de hele negentiende eeuw Franstalige kranten: daar was Frans na het Maastrichts de tweede taal. Ook de culturele contacten bleven gericht op de buurlanden: Brussel, Luik en het Rijnland lagen dichterbij dan Den Haag, mede door de taalbarrière met 'die Hollanders'. Daardoor ontstond tot op de dag van vandaag de Limburgse cultuur met eigen, lokale dialecten. Iets van de status aparte klinkt nog door in officiële benamingen: Limburg heeft bijvoorbeeld een gouverneur, die zetelt in het gouvernement. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Abel Nijdam

Al op 1 augustus 1814 werd Maastricht hoofdstad van de nieuwe provincie Limburg in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Op 9 mei 2017, 19:20

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in