Het Openbaar Ministerie ziet af van verder onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke informatie in de gemeente Twenterand bij de herbenoeming van toenmalig burgemeester Visser.
Openbaar Ministerie staakt onderzoek lek Twenterand
Dat heeft het OM commissaris van de koning Ank Bijleveld-Schouten laten weten. Het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche achten een…
Dat heeft het OM commissaris van de koning Ank Bijleveld-Schouten laten weten. Het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche achten een verder opsporingsonderzoek niet kansrijk omdat er teveel mensen bij de procedure betrokken zijn geweest. De Overijsselse commissaris van de koning deed vorig jaar juni aangifte bij de politie omdat er aanwijzingen waren dat er vertrouwelijke informatie in de herbenoemingsprocedure van burgemeester Cornelis Visser was gelekt.
Ondermijning gezag
Commissaris Bijleveld vindt geheimhouding tijdens een procedure essentieel. ‘Lekken is verboden. De privacy staat centraal. Mensen worden op deze manier beschadigd. Het ondermijnt het gezag van en het vertrouwen in het Openbaar Bestuur en de positie van de burgemeester’, aldus Bijleveld.
Eerder lek
Ook bij de benoemingsprocedure in 2010 werd gelekt uit de vertrouwenscommissie in Twenterand. Ook toen kon niet worden achterhaald wie verantwoordelijk was voor het lekken van vertrouwelijke informatie. De commissaris vindt het jammer dat het Openbaar Ministerie niet verder komt met het onderzoek, maar legt zich er bij neer.
Toch zegt ze in voorkomende gevallen aangifte te zullen blijven doen. ‘Een goed gevoerde benoemingsprocedure is essentieel voor de kwaliteit van het openbaar bestuur. Inwoners moeten er op kunnen vertrouwen dat procedures op een juiste manier worden gevolgd. Maatschappelijke ophef door het lekken van informatie past daar niet bij.’
Vervolging Brabant
Ook in andere provincies wordt door commissarissen van de koning de lijn gevolgd om aangifte te doen als er sprake lijkt te zijn van het lekken van vertrouwelijke informatie. Deze week werd in Den Bosch een raadslid aangehouden omdat hij er van wordt verdacht informatie te hebben gelekt uit de vertrouwenscommissie voor de benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester in Den Bosch.