101 zetels
Dat blijkt uit de voorlopige landelijke uitslagcijfers die zaterdag door voorzitter Sybe Schaap van de Unie van Waterschappen in Zwolle zijn gepresenteerd. Het stembureau maakt dinsdag de definitieve balans op en kijkt dan ook nog naar de verdeling van eventuele restzetels. De christendemocraten kregen in totaal 89 van de in totaal 502 zetels in alle waterschappen in het land. Het door Jan Terlouw gelanceerde en door hoogleraar Jaap Besemer aangevoerde Water Natuurlijk won er 101 in het hele land. De PvdA belandde met 60 zetels op de derde plaats, de VVD met 59 eindigde op vier. Daarna volgen respectievelijk de Algemene Waterschapspartij, ChristenUnie, SGP, Werk aan Water en de Partij voor de Dieren op de vijfde tot negende plaats.
Lees meer over deze verkiezingen in het Dossier Waterschapsverkiezingen
Nieuwkomer 'Water Natuurlijk' wint van CDA <br />
De speciaal voor de waterschapsverkiezingen dit jaar opgerichte organisatie Water Natuurlijk heeft bij de verkiezingen meer zetels in de…
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De uitkomst is relatief. De twee Limburgese waterschappen hadden géén CDA-lijst maar de lijsten "waterbelang", die eigenlijk CDA was. Dan komen er voor CDA maar liefst 22 zetels bij. Dus ....
de reactie van h.deckers geeft de politisering van deze verkiezingen al aan. "Eigenlijk ook CDA, dus 22 zetels erbij''. En deze uitslag slaat natuurlijk nergens op, want er is nooit eerder een politiek lijstenstelsel geweest. Er is geen enkel vergelijkingsmateriaal. En voor de cijferaars heb ik de vraag: Weet u hoeveel zetels ongeldige en blanco stemmen bij elkaar ''gesprokkeld'' zouden hebben? Het beste lijkt mij, ook al door het ''geklooi'' met
het geboortejaar, de verkiezing ongeldig te verklaren en volgend jaar over te doen met een rood potlood, gelijktijdig met de Europese verkiezingen.
en weet u wat nu zo vervelend is: ik ben lid van natuurmonumenten en van de milieu federatie. Die deden mee aan de waterschapsverkiezingen. onder water natuurlijk. Ik heb nooit ook maar één vraag onder ogen gekregen of ik het een goed idee vond dat we als partij gingen deelnemen aan de waterschapsverkiezingen. Niemand had er zoveel geld beschikbaar om campagne te voeren als beide organisaties en bv de sportvissers (ruim 1 miljoen leden) voor water natuurlijk. Het vkon niet anders dan dat water natuurlijk zou gaan winnen. De leden van betreffende organisaties zullen voor een volgende verkiezing hopelijk wel kritische vragen gaan stellen.
Prachtig vind ik het, die afgang van de politiek(e partijen) in hun "jacht naar de macht". Volgend jaar dus gewoon gaan stemmen op personen met een aantoonbare deskundigheid/betrokkenheid. Daar is ons water het beste mee gebaat.
Wanneer de verkiezingen indirect zouden gaan plaatsvinden, dan weten we zeker dat er alleen maar op politieke partijen wordt gestemd.
M.i. zou het beter zijn dat de deelnemende lijsten een onderscheidend 'aanwijsbaar/functioneel' belang bij de taak van het betreffende waterschap zouden hebben, ipv het brede algemene belang waar politieke partijen voor staan. Dit laatste moet in de algemene democratie worden behartigd.