Advertentie

NCDR: versterk bescherming tegen discriminatie door overheid

Het moet mogelijk worden om bij discriminatie door de overheid een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens.

ANP
20 maart 2023
racisme-discriminatie.jpg
Anti-racisme demonstratieShutterstock

Het moet wettelijk mogelijk worden om bij discriminatie door de overheid een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens. Dat is het advies aan minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) van onder andere de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), meldt de NCDR op maandag.

Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

OVER-gemeenten
Teamleider Ruimtelijke Ordening / Gebiedsontwikkeling

Niet uitlegbaar

Naast de NCDR hebben het College voor de Rechten van de Mens en de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme de brief aan de minister ondertekend. Binnen de huidige gelijkebehandelingswetgeving kan iemand die discriminatie ervaart op bijvoorbeeld het werk of school een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. Bij discriminatie door de overheid kan dat niet. Dit is 'niet goed meer uit te leggen,' schrijven de ondertekenaars: 'Daarom is het tijd voor een krachtig signaal dat geen enkele instantie mag discrimineren.'

800 discriminatieklachten

Burgers die nu een klacht willen indienen tegen de overheid moeten naar de rechter. Dat brengt hoge kosten met zich mee. Daarnaast buigt de bestuursrechter zich alleen over wat er in de tekst van besluiten staat. Volgens de ondertekenaars kan institutionele discriminatie in de vorm van bijvoorbeeld preventief fouilleren daardoor niet worden getoetst door de rechter. In 2022 waren er 'ruim 800 discriminatieklachten over overheidshandelen' die het College voor de Rechten van de Mens niet kon behandelen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie