Geen CDA
Dat maakte formateur Joop van den Berg dinsdagmiddag bekend. Anderhalve week geleden trok de PvdA zich terug uit de oude coalitie met CDA, Senioren Partij Maastricht en D66. De PvdA wilde niet meer verder met het CDA.
Nieuwe coalitie Maastricht
D66, GroenLinks, PvdA, Seniorenpartij en VVD in de gemeenteraad van Maastricht hebben een akkoord bereikt over een coalitie.
Onafgebroken
Nadat voor de Tweede Wereldoorlog de Rooms Katholieke Staats Partij de eerste viool speelde in het Maastrichtse stadsbestuur, hebben PvdA en CDA en voorloper KVP sinds 1945 onafgebroken deel uitgemaakt van het college van burgemeester en wethouders (B en W). Tot 1970 waren KVP en PvdA zelfs de enige partijen die de wethouderszetels onderling verdeelden. Daarna moesten ook bestuurders van andere fracties worden toegelaten.
Meerderheid
De voorganger van het CDA behield tot de verkiezingen in 1970 steevast een absolute meerderheid in de raad. Desondanks betrok de partij de sociaaldemocraten in het stadsbestuur. In 1986 slaagde de PvdA er voor het eerst in de Maastrichtse geschiedenis in groter te worden dan de christendemocraten. Bij de afgelopen raadsverkiezingen haalden beide partijen zeven zetels, maar in stemmenaantal was het CDA nipt iets sterker vertegenwoordigd.
Ongelukkig
Het gedwongen aftreden van CDA-wethouder Luc Winants enkele weken geleden na een ongelukkig optreden in de zaak van voetbalclub MVV luidde het eind van een tijdperk in, waarin christen- en sociaaldemocraten samen de Limburgse hoofdstad bestuurden. Het verschil in bestuurscultuur bleek niet langer overbrugbaar. Voor het eerst in de geschiedenis komen de aangeslagen Maastrichtse christendemocraten in de oppositie terecht.