Advertentie

Integriteit wethouder van Rey onderzocht

Burgemeester van Roermond heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar schending gedragscode van Rey. Aanleiding is de schijn van belangenverstrengeling.

03 oktober 2011
Burgemeester Henk van Beers van Roermond heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar mogelijke schending van de gedragscode van de gemeente door VVD-wethouder Jos van Rey. Aanleiding is berichtgeving in de Limburgse kranten die Van Rey afgelopen weekeinde betichtten van de schijn van belangenverstrengeling.
Bevriende projectontwikkelaar
Van Rey, die ook voor de VVD in de Tweede Kamer heeft gezeten, beslist volgens de kranten mee over kwesties die de belangen van een bevriende projectontwikkelaar raken. Ook is zijn onafhankelijkheid als bestuurder in het geding door zijn eigen zakelijke activiteiten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

een regioburger / consultant
Goede beslissing. Dit soort verwijten van machtsbederf bij bestuurders of ambtenaren die vergeten zijn dat zij slechts dienaren zijn van de gemeenschap, en geen privé-ondernemers binnen of voor de overheid, moeten ontzenuwd. Goed en eerlijk besturen is iets anders dan ondernemend besturen waarbij (de schijn van) het eigenbelang te veel meespeelt, zoals hier lijkt het. Dat is ze in Roermond in de eerste krantenartikelen al eens uitgelegd - door prof. Leo Huberts dacht ik - en het zal wellicht nog verder uitgelegd gaan worden door het BING of een andere deskundige die integriteitsfalen ècht onafhankelijk en onpartijdig kan beoordelen (BING is een commercieel adviesbureau dat enkel voor gemeenten werkt en in die positie onder omstandigheden zèlf open blijkt te staan voor cliëntelisme, althans zo is recent gebleken in die zgn. Keelvenkwestie Someren).
Wie de opdracht ook krijgt, als de bevestiging en formuliering ervan via een B&W-besluit moeten dan zal tenminste 1 wethouder alvast buiten moeten blijven staan, want moet zich onthouden van beraadslaging en stemming om (de schijn van) belangenverstrengeling te voorkomen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie