Geen bewijzen
Krielen vertrok nadat onwaarheden over zijn cv aan het licht kwamen. Zo zou hij piloot bij de KLM, topman van Phillips en directeur bij de Twentsche Schouwburg zijn geweest. Volgens een onafhankelijk onderzoek in opdracht van het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders, bestaan daarvoor geen bewijzen.
Gemeente doet aangifte tegen ex-schouwburgdirecteur
De in april vertrokken Nijmeegse schouwburgdirecteur Albert Krielen heeft vermoedelijk strafbare feiten gepleegd. De gemeente doet daarvan…
Valsheid in geschrifte
Volgens het onderzoek is er naast valsheid in geschrifte mogelijk ook sprake van schimmige betalingen aan het bedrijf van Krielen. Een besluit over eventuele strafrechtelijke vervolging is in handen van het Openbaar Ministerie, aldus burgemeester De Graaf. De gemeente Nijmegen heeft het onderzoeksrapport aan de politie overhandigd. Krielen verleende zelf geen medewerking aan het onderzoek.
Geld terugvorderen
De ex-schouwburgdirecteur verdiende tussen 2001 en 2008 bijna 1,4 miljoen euro. Hij regelde vrijwel alle betalingen, ook die aan zijn eigen adres. De inmiddels opgestapte raad van toezicht was daarvan niet goed op de hoogte, aldus het rapport. De gemeente Nijmegen wil samen met NV Mensec, het bedrijf dat de stadsschouwburg en concertzaal de Vereeniging exploiteert, bekijken of er geld teruggevorderd kan worden van de vertrokken directeur.
Raadsenquête
Het gedoe rond de schouwburg leidde in april tot het vertrek van verantwoordelijk wethouder Peter Lucassen. De gemeente Nijmegen is aandeelhouder van Mensec. Lucassen was onder meer niet op de hoogte van het riante salaris dat Krielen kreeg. De Graaf wilde donderdag niet vooruitlopen op het functioneren van het college van burgemeester en wethouders in de kwestie rond de Nijmeegse stadsschouwburg. Dat komt aan de orde in een raadsenquête, die waarschijnlijk na de zomer klaar is.