Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft Amsterdamse stadsdelen opgeheven

Amsterdam brengt het aantal stadsdelen terug van veertien tot zeven. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten Zo'n…

Buurtgerichter werken
De taakverdeling tussen de centrale stad en de stadsdelen krijgt bovendien een duidelijkere afbakening. Amsterdam moet daardoor beter als een geheel handelen waarbij goede prestaties voor burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties vooropstaan. Door het samenvoegen van de stadsdelen wil de hoofdstad buurtgerichter werken en investeren in burgerparticipatie.

Mertens-advies opgevolgd
De gemeente volgt daarmee een advies op van de commissie-Mertens over hoe het bestuurlijk stelsel in de hoofdstad kan worden verbeterd. Als de gemeenteraad met het voorstel van het college instemt, gaan de nieuwe stadsdeelorganisaties op 1 mei 2010 in.

Veertien bestuurders weg
De halvering van het aantal stadsdelen heeft gevolgen voor het aantal medewerkers en deelraadsleden. Momenteel zijn in de veertien stadsdelen 322 deelraadsleden actief en 49 bestuurders. In de nieuwe situatie zal dat afnemen tot 199 deelraadsleden en maximaal 35 bestuurders. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van de centrale stad vallen hier buiten.

Andere functie

De samenvoeging van de stadsdelen raakt verder 3600 medewerkers. Voor de meesten blijft het werk gelijk. Mensen die op een dubbele functie zitten, zoals stadsdeelsecretarissen, het management en de griffie, krijgen een passende andere functie aangeboden.

Kwartiermakers
Het college stelt vier 'kwartiermakers' aan, die de nieuwe stadsdeelorganisaties op ambtelijk niveau moeten gaan inrichten. Zij moeten werken aan meer uniformiteit in de structuur en versterking van de samenwerkingscultuur van de nieuwe stadsdelen.

Bureaucratie
De gemeente Amsterdam voerde sinds begin jaren tachtig de stadsdelen in. Doel was onder meer de politiek dichter bij de burger te brengen. Volgens critici hebben ze echter tot veel bureaucratie geleid.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in