Zó eten we in Amsterdam
Gemeente Amsterdam werkt aan een voedseltransitie.

Wat en hoe wij eten heeft veel invloed op onze gezondheid, en ook op de aarde. Daarom werkt de gemeente Amsterdam aan een voedseltransitie. Het doel: gezond en duurzaam geproduceerd eten voor alle Amsterdammers bereikbaar maken. De 'Monitor Voedsel in Amsterdam' laat zien hoe het ervoor staat in deze stad. De belangrijkste cijfers en inzichten zijn samengevat in zes factsheets.
Voedselverspilling
In Amsterdam wordt veel voedsel onnodig weggegooid. Dat gebeurt bijvoorbeeld doordat we te veel kopen of eten verkeerd bewaren. Jaarlijks verspillen Amsterdamse huishoudens, horeca, verwerkende industrie, detailhandel en distributie 166 miljoen kilo voedsel. Daarbinnen zijn huishoudens verantwoordelijk voor 49 miljoen kilo. Vooral het voorkomen van verspilling van vlees en zuivel maakt veel verschil voor het klimaat. Bekijk hier de factsheet over voedselverspilling in de stad.
(On)gezond voedselaanbod
Meer dan 80% van het voedselaanbod in het Amsterdamse straatbeeld is overwegend ongezond. Tegelijkertijd hebben 41% van de volwassenen en 19% van de kinderen overgewicht of obesitas. De stad eet verschillend: sommige stadsdelen voldoen minder aan de groente- en fruitnorm dan andere. Bekijk hier de fatsheet over het voedselaanbod in de stad.
Voedselhulp
Bijna 70.000 huishoudens in Amsterdam leven in armoede. Ruim 25.000 huishoudens kunnen vaak geen gezonde maaltijd betalen. In Amsterdam zijn meer dan 600 voedselinitiatieven actief: van buurtkeukens en sociale supermarkten tot stadlandbouw. Amsterdammers waarderen deze initiatieven. Meer dan 75% vindt dat ze de stad beïnvloeden: ze zorgen ervoor dat voedsel terecht komt bij mensen die dat nodig hebben, maken de stad duurzamer, leuker en socialer. Bekijk hier de factsheet over voedselhulp in de stad.
Eiwittransitie in het eetpatroon
De voedselconsumptie in Amsterdam draagt flink bij aan de stedelijke CO₂-uitstoot. Het huidige dieet van Amsterdammers, van teelt tot bord of afvalbak, veroorzaakt 1.750 kiloton CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan meer dan 12 miljoen keer vliegen naar Parijs. Vlees is verantwoordelijk voor 25% daarvan, terwijl het in gewicht maar een heel klein deel uitmaakt van de totale voedselconsumptie. 48% van de door Amsterdammers geconsumeerde eiwitten komt uit plantaardige voeding. Een deel van de Amsterdammers is bereid om minder dierlijke producten te eten. Bekijk hier de factsheet over de eiwittransitie in de stad.
Stadslandbouw en de herkomst van ons voedsel
Uit een eerste schatting blijkt dat 11% van het voedsel in Amsterdam uit de omliggende provincies komt. 15% komt uit de rest van Nederland. Van de ondervraagde Amsterdammers koopt 8% vaak direct bij de boer. Amsterdam telt meer dan 200 stadslandbouwinitiatieven. Die variëren van eetbaar groen in bakken langs kades, tot hectares voedselproductie. Bekijk hier de factsheet over stadslandbouw en de herkomst van het voedsel in de stad.
Composteren
In Amsterdamse huishoudens ontstaat jaarlijks 60 miljoen kilo organisch afval (groente-, fruit-, etensresten en tuinafval). 95% daarvan wordt verbrand, terwijl het waardevolle voedingsstoffen bevat die we nu vervangen met mest en kunstmest van buitenaf. In de stad zijn ongeveer 260 locaties van maatschappelijke initiatieven waar bewoners hun gfe/t-afval kunnen inleveren. Daar wordt hun ‘afval’ omgezet in compost dat vervolgens direct in lokale moestuinen of buurttuinen belandt. Bekijk hieronder de factsheet over composteren in de stad.
De resultaten uit de Monitor zijn naast de doelen uit de Uitvoeringsagenda Voedselstrategie gelegd. De inzichten helpt de gemeente niet alleen om gerichter bij te sturen, maar ook om nieuwe acties te ontwikkelen en samenwerkingen te versterken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.